Kulumne
#levica #fajon #SD
Tanja Fajon ali frikcije in frakcije (malo)meščanskega SD levičarstva
Logo 30.05.2020 / 06.10

Ta menjava pomeni, da na mesto predsednika, ki ni bil ravno alfa samec, prihaja predsednica, ki je v bistvu sufražetka.

No, khm: »Zato je moja obljuba preprosta: drugače.« — »Pismo Tanje Fajon ljudem«

Odstop Dejana Židana z mesta predsednika Socialnih demokratov seveda ne bo imel tako usodnih reperkusij kot odstop Marjana Šarca z mesta predsednika vlade. Ampak resno se sprašujem: kaj hudiča je narobe s temi vodilnimi levičarji, da eden za drugim odstopajo tako, kot so sredi 80. let rutinsko umirali generalni sekretarji Komunistične partije Sovjetske zveze in predsedniki prezidija Vrhovnega sovjeta Brežnjev, Andropov, Černenko?
Židan je navedel cel kup razlogov, zakaj odstopa, vendar si nisem nobenega dobro zapomnil. To je seveda mea culpa, ker me SD ne zanimajo — razen kot fenomen frikcij in frakcij novodobnega in staromodnega (malo)meščanskega levičarstva.
Iz hofiranja svoji naslednici pa lahko sklepam, da je Židan presodil — ali da se strinja, če menjava ni bila njegova intimna opcija —, da se bo Tanja Fajon na čelu stranke pač bolje obnesla od njega.
In po mojem se bo res. Bolje se bo obnesla tudi od Šarca. Tanja Fajon je tako rekoč čez noč in nehote postala leader of the opposition.

Mediji so ga imeli radi

Kot neprizadet in nezainteresiran opazovalec lahko rečem, da z Dejanom Židanom kot predsednikom SD ni bilo prav nič narobe. Vsaj ne za stranko. Mediji so ga imeli zelo radi. Židan je bil včasih toliko na televiziji, da se nam je križišče v Murski Soboti, kamor so ga vedno postavili pred kamero, zdelo že popolnoma domače.

Kilometrina

Socialni demokrati so vsekakor stranka s kilometrino. Zoprneži iz SDS bi rekli, da se to vleče vsaj od 28. februarja 1943, ko je bila podpisana Dolomitska izjava, če že ne od ustanovitve Osvobodilne fronte — ali od dne, ko so poskvotali Moskovičevo vilo na Vrtači.
No, na zadnjih osmih volitvah v DZ so Socialni demokrati od leta 1992 do 2018 dobili 14, 9, 12, 10, 29, 10, 6 in 10 sedežev. Židan se v tem smislu lahko pohvali, da je po Pahorjevem odhodu in Lukšičevem nepreporodu rezultat vendarle izboljšal. Čeprav je tistih Pahorjevih 30% leta 2008 neponovljivih. Na evropskih volitvah pa so med 2004 in 2019 izmenoma dobivali en, dva, en, dva sedeža.

Generacijsko, spolno, politično

Menjavo v vrhu SD lahko bolje razumemo, če nanjo pogledamo iz treh zornih kotov: generacijskega, spolnega, političnega.
Čeprav je Židan samo štiri leta starejši od Fajonove, je menjava v SD tudi generacijska. Pri tem pa je treba tudi upoštevati, da njuna štafeta pomeni, da na mesto predsednika, ki ni bil ravno alfa samec, prihaja predsednica, ki je v bistvu sufražetka.
Dokler je bil Židan na oblasti, je vedno deloval kot še kar umirjen in strpen gospod, ki se sicer ne pusti okrog prsta vrteti, ne zna pa niti prepričljivo udariti po mizi. Zato se v zadnjih treh mesecih, odkar je bil prisiljen v opozicijo in soočen z desničarsko direktnostjo, ni najbolje znašel. (Kot tudi ne Šarec, po svoje, bog mu pomagaj!)
Po drugi strani pa je Tanja Fajon rojena za opozicijo. Fajonova je veliko primernejša, če že ne dostojnejša nasprotnica Janezu Janši, kot pa se mu je doslej kar nebogljeno zoperstavljal Židan.

Radikalizacija

S Tanjo Fajon se bo stranka radikalizirala. To je neizbežno že zato, ker se bo pomladila in feminizirala. Tanja Fajon je napiflano zavedna mladinska funkcionarka in s tem veliko bliže mladi gardi radikalnih biciklistov à la Štromajer ali Jaušovec. Do te struje se bo obnašala kot mama, ki podpira in zagovarja razvajeno mularijo. Židan pa je po svoji strani deloval kot zatežen, četudi dobronamerno odsoten oče, ki nad pionirčki noče uveljavljati patriarhata.

Pravila igre

Treba je namreč upoštevati, da se bodo vse leve stranke radikalizirale in da radikalnost ne bo neka strašna primerjalna prednost za SD in za Fajonovo. Nesredinskost, nezmernost, radikalnost, celo ekstremizem so nova pravila politične igre, ki jih vsaj navzven in s provociranjem določa Janša. Stranke se že radikalizirajo. Saj tako rekoč ni več normalnih. Odgovor Tanje Fajon na Janševo lukavo prozorno »ponujeno roko« ni bil nič bolj in nič manj prezirljiv in pejorativen kot odgovori drugih opozicijskih strank.
SD bo s Tanjo Fajon na levici napredovala. Že zato, ker bo SAB z Alenko Bratušek na naslednjih volitvah (brez škode) odplaknilo, Šarcu pa tudi ni sojeno, da bi na gasilski veselici plesal polko več kot poletje ali dve. Stranka Levica pa bo tudi morala razmisliti o novih, Janši in Fajonovi prilagojenih strategijah, vrednotah, pristopih. 
Če bo torej Fajonova na svojem polu dovolj pametna in združevalna, bo preprečila parceliziranje levičarskih volilcev oz. pobrala tiste, ki bodo ta ništrc svojih favoritov še pravi čas spregledali. Do teh njenih sposobnosti sem sicer skeptičen, a v vsakem primeru si na njenem mestu — in na mestu levičarjev nasploh — ne bi prehitro želel na volitve. 

NAROČI SE
#levica #fajon #SD
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke