Kolumne

Svobodo in demokracijo je lažje izgubiti, kot si ju priboriti nazaj.

14.5.2020 / 06:05 Komentiraj
Ker nekateri ne vedo, kaj se lahko zgodi, če ni demokracije, svoboščin, odgovornosti, pravic, človečnosti in solidarnosti.

Četrt stoletja je minilo od dopoldneva, ko sem s prepotenimi rokami sedel pred komisijo v zgradbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Šlo je za zadnjo preizkušnjo, ki bi mi lahko odprla pot — ali pa tudi ne — do zaposlitve v Svetu Evrope. Kaj so me spraševali, se ne spomnim več. Razen zadnjega vprašanja:

»Ali menite, da je bila slovenska osamosvojitev popolnoma legalna in legitimna? Saj gre pri samoodločbi za pravico, ki je v mednarodnem pravu precej omejena in se je do zdaj uporabljala predvsem v kontekstu dekolonizacije?«

Pet, šest parov oči se je uprlo vame. Precej brezizrazni pogledi. Brez indicev, kakšen odgovor pričakujejo. Bilo mi je jasno, da gre za vprašanje, na katerem lahko zmagam ali izgubim.

Naj se gredo solit, sem si mislil: če pričakujejo negativen odgovor, jih bom pač razočaral. Tako sem z več samozavesti, kot sem je v sebi čutil, odgovoril:

»Poleg dejstva, da je pravico do samoodločbe vključevala tudi ustava bivše...

Liberty Leading the People. 1830. Oil on canvas, 260 x 325 cm.Erich Lessing Culture and Fine Arts Archives
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE