Kolumne

Svoboda raste samo v urejenih družbah

17.1.2021 / 06:10 Komentiraj
Po ustavi smo svobodni, vendar nismo. Svoboda se konča tam, kjer se začne svoboda drugih. Tam se začne naša odgovornost.

Svoboda in odgovornost sodita skupaj. V en paket. Sta neločljiva, z možgani in srcem prepletena siamska dvojčka. Jin in jang. Ni svobode brez odgovornosti. In obratno. Če ne želite prevzeti odgovornosti, ne morete biti svobodni.

Če ste pozabili, naj vas spomnim: s svobodo govora pride odgovornost za poslušanje. S svobodo lastnega prepričanja pride odgovornost za sprejemanje. S svobodo želeti in imeti pride odgovornost služiti. S svobodo pred strahom pride odgovornost za ukrepanje.

Za štirimi zidovi

Leta 1998 je bila pod okriljem Unesca OZN in ob 50. obletnici Deklaracije o človekovih pravicah razglašena Deklaracija o odgovornostih in človekovih dolžnostih. Tam je med drugim zapisano, da si moramo vsi »člani človeške družine« prizadevati za njeno uresničitev. V njeni preambuli je zapisano:

»Učinkovito uživanje in izvajanje človekovih
Deklaracija odgovornosti in človekovih dolžnosti: »Učinkovito uživanje in izvajanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin je neločljivo povezano s prevzemanjem dolžnosti in odgovornosti, ki jih te pravice vključujejo.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE