Revija

Švicarska predsednica je šla na službeno pot z vlakom in si sama nesla kovček

18.2.2020 / 06:05 Komentiraj
Politiki so uradniki. Ni potrebe, da bi jim polagali rdeče preproge ali jih razvajali s srebrnim priborom, zasebnimi letali …

V Sloveniji je trenutno vladna kriza. Bolje rečeno kriza vladanja. Ali kar oboje skupaj. Zato najbrž mediji niso zaznali pomenljivega dogodka prejšnji teden. Predsednica švicarskega predsedstva Simonetta Sommaruga — to je neke vrste kombinirana funkcija slovenskega predsednika države in vlade — je odpotovala na državni delovni obisk v Avstrijo, njen gostitelj je bil predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen.

Nič posebnega? Pač. Gospa Sommaruga je na potovanje odšla z nočnim vlakom. S spalnikom, smo temu rekli včasih. Potovala je 12 ur. Bern–Basel–Karlsruhe–München–Dunaj. Dvanajst ur tja in 12 ur nazaj.

To potezo predsednice Švicarske konfederacije so mediji spremljali z zanimanjem. Javna televizija SRF je bila z njo vso pot do Dunaja in nato nazaj do Berna. Sommaruga je prišla na peron v Bernu s kovčkom, ki ga je sama vlekla za seboj, ob njej je bilo maloštevilno spremstvo.

Morda omleta in dva rogljička?

Začudenje potnikov, ki so jo spoznali, ko je...

»V Švici pa je takšno ravnanje politikov in drugih javnih uradnikov povsem običajna praksa.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE