Revija

Švicarska pomlad brez Janeza in Viktorja

8.4.2020 / 06:05 Komentiraj
Švica: izredne razmere, normalno življenje. Slovenija: brez izrednih razmer, vendar z občutkom, da nas nekdo prevzgaja.

V zadnjih dneh sem v slovenskih medijih in na družabnih omrežjih opazil, da mnogi zagovorniki ostrega ukrepanja pri omejitvah življenja prebivalcev Slovenije omenjajo Švico kot primer, kjer so uvedli izredne razmere in poslali vojsko na meje. In čeprav so ljudje še veliko bolj omejeni v svoboščinah, se tu nihče ne razburja. Iz osrčja Alp lahko poročamo, da smo z ukrepi zadovoljni in jih upoštevamo. Iz varne tujine opazujemo vzpostavljanje Janševe diktature in poskus orbanizacije javnega in političnega življenja.

Ugotavljam, da so nujna bolj jasna pojasnila.

Res je, švicarska zvezna vlada je v ponedeljek, 16. marca, uvedla izredne razmere. Odredila je zaprtje šol in univerz in zaprla športne in zabaviščne objekte, restavracije in trgovine, ki ne prodajajo živil. Pet dni pozneje je omejila skupinsko gibanje na največ pet oseb in naložila gospodarstvu, naj deluje, kolikor je le mogoče normalno. Kantonom je prepovedala izvajati samostojne ukrepe in prosila...

Z leve: zvezni kancler Walter Thurnherr ter svetnice in svetniki švicarskega Bundesrata Viola Amherd, Guy Parmelin (podpredsednik), Alain Berset, Simonetta Sommaruga (predsednica), Ignazio Cassis, Ueli Maurer, Karin Keller-Sutter.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE