Kolumne

Svetli zunanjepolitični trenutki Janeza Janše

21.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Vsi vemo, da ne mara komunistov. Prikazujejo se mu povsod. A zdaj se je enkrat spravil na ta prave. Na milijardo komunistov.

Janševa poteza, da se je z izrazi podpore Republiki Kitajski, bolj znani kot Tajvan, šel zamerit Ljudski republiki Kitajski — ki jo EU priznava za edino suvereno državo pod imenom Kitajska —, se za politika njegove baže zdi nenavadna, a ne nerazumljiva. Odkrito rečeno pa ni niti antipatična.

Presenečenje, ki je ob Janševem jezikanju navdalo politično in državljansko opozicijo, izhaja iz disproporca moči med gospodarsko, znanstveno, vojaško, tehnološko velesilo in med majhno, v svetovnem merilu nepomembno državo.

Ni pa nič novega, da Janša črtí komuniste — in to Kitajci (kot država) so, namreč LR Kitajska. Vsi še predobro vemo, da Janša ne mara komunistov. Komunisti se mu prikazujejo vsepovsod, vendar morda le ni tako prepričan, da so res to, za kar jih ima.

Zato se je enkrat za spremembo spravil na ta prave. Na kakšno milijardo njih. Ali vsaj na njihov vladajoči razred. Na dobro, staro Komunistično partijo Kitajske, kakršnih nikjer na svetu več ne...

”Smiselno je verjeti, da te juhe ne bomo pojedli tako vroče, kot jo je Janša skuhal in kot jo je zgrožena opozicija še dodatno pogrela.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE