Kolumne

Sveti kravi Pirkovič, Možina: RTV kot ideološki aparat SDS

13.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Ideološki aparat države? To bi še šlo. A prejšnja vlada je RTV in STA hotela spremeniti v podaljšek SDS. Zato depolitizacija.

Že Louis Althusser (1918–1990) je v Ideologiji in ideoloških aparatih države (1970) pisal, da množični mediji sodijo med ideološke aparate države. Zato je pričakovano, da država poskuša nadzirati medije. Jih podrediti vladajoči ideologiji. Da jih skuša uporabiti za prenašanje vladajoče ideologije na člane družbe.

Analiziral pa je tudi, čému to delovanje služi: namreč reprodukciji obstoječe družbe in njenih gospostvenih razmerij. Zato nas praksa prejšnje vlade, ki je medije hotela podrediti Janševi vladi, ne bi smela presenečati.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija, ki poskuša omejiti direktne mehanizme, s katerimi si vsakokratna vladajoča garnitura podreja medije, je zato pomemben premik. Odmik od odkrite uporabe medijev za to, da ohranjajo in krepijo položaj vladajočih.

Pomemben dosežek

Ob tem se seveda odpira vprašanje: ali depolitizacija javne RTV pomeni to, da se vladajoči odrekajo tej instituciji? Ali pa morda gre za...

»RTV bi po načrtih SDS morala delovati kot ideološki aparat stranke. Javni servis je poskušala spremeniti v partijski servis.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE