Kolumne

»Šus v glavo«: mitologije in/ali degré zéro svobode govora

18.7.2019 / 06:10 Komentiraj
Politično korektni so tako dolgo težili, da je politično nekorektnim dopizdilo in so začeli uporabljati uličarski jezik.

Kaj je huje? Če nek migrant, ki je ilegalno prestopil mejo, napade taksista, ki ga ni hotel peljati (ker ni imel za plačilo) in potem z olfo grozi policistoma, ki ga obvladata s strelom v nogo? Ali to, če potem poslanec reče, da bi temu migrantu on sam dal »šus v glavo«, ne pa v nogo?

Vprašanje ni nepomembno. Vsaj ne s stališča javne, tako imenovane nacionalne varnosti. Še bolj pomembno pa je s stališča polemiziranja s sovražnim govorom. 

Bolj kot sovražni govor sam mi gre na živce to, da ga goreče namišljeni, četudi nagonsko iskreni nasprotniki ne znajo ne definirati ne detektirati — kaj šele z njim polemizirati.

Recimo: da bi ga okaral, zna predsednik DZ na te besede poslanca SNS poreči samo to, da »ostro zavrača vsakršno pozivanje poslancev in prebivalcev […] k nasilju«.

No, to. Saj. Če rečeš, da bi nekomu dal kar »šus v glavo«, to ni pozivanje k nasilju. Zato si pa dezinhibiranci to upajo reči. Ker jim ugovori ne pridejo do...

Roland Barthes (1915–80): Degré zéro de l’écriture (1957).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE