Kolumne

Studio City in produkcija družbenega nezaupanja

23.3.2022 / 05:10 Komentiraj
Oblastniške poteze zoper oddajo lahko povežejo in aktivirajo različne politične skupine zoper vlado. In njeno ponovno izvolitev.

Včasih je zelo zanimivo opazovati dogajanja v tako imenovani “bazi”. Do ene takih situacij je prišlo v ponedeljek, ob koncu oddaje Studio City. Štefančičeva najava, da oddaje do 9. maja ne bo, da pa se 9. maja, na dan zmage “spet vidimo”, je povzročila precejšnje razburjenje. Začelo se je ugibanje, kaj zdaj to pomeni. Kaj se bo z oddajo zgodilo. In ali se bo oddaja res za dan zmage vrnila na male zaslone. 

Dejstvo, da oddaje do 9. maja ne bo, je zagnalo nov krog produkcije nezaupanja. Gre za proces, ki je splošno značilen za postsocialistične družbe in ki se je aktiviral precej kmalu po uvedbi postsocializma kot posledica dejstva, da so se postsocialistične družbe izkazale kot nesposobne zagotoviti svojim državljanom prostor varnosti, v katerem bi poskrbele za njihove potrebe.

Za proces družbene produkcije nezaupanja je značilno, da ko se v družbi enkrat uveljavi nezaupanje, to nezaupanje ždi v kotu in čaka na nove zaplete oziroma poraze države. In se...

”Produkcija nezaupanja se je uveljavila že kmalu po osamosvojitvi. Napake oblasti jo vedno znova poženejo v nov krog samoprodukcije.” — [Fotografija: Matija Stepišnik]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE