Kolumne

Streljanje v šolah: Gre za družbeno logiko, stupid, ne za psihologijo!

2.6.2022 / 06:05 Komentiraj
Poboji v šolah niso problem posameznikov, ampak družbe patološkega narcizma. Ki je vzor družbam, kjer pobojev v šolah (še) ni.

Spet strelski pohod na eni od ameriških osnovnih šol. Spet so vsi šokirani. Spet razpravljanje o tem, da se je zgodila strahota, ki je ni mogoče razumeti. Spet razpravljanje o človeku, ki je streljal. O njegovem duševnem zdravju. In spet razprava o tem, ali je treba državljanom ZDA omejiti nakupovanje orožja v prosti prodaji ali ne.

Biden se sklicuje na Boga, da je to treba storiti. Drugi — vključno s Trumpom — menijo, da bi bilo vsakršno omejevanje proste prodaje orožja nedemokratično, saj bi poštenim ameriškim državljanom kratilo pravico do obrambe svojega življenja in imetja v družbi, ki je nevarna. Ideja Republikancev za rešitev problema pobijanja v šolah je, da je treba oborožiti varnostnike. Kar je nesmisel.

Toda za številne Američane je tak sklep logičen. Logičen pa je tudi iz zornega kota orožarskega in kapitalskega lobija. Ki bistveno določa družbo in družbeno življenje v ZDA.

Preštejte vojne

Ljudje bi morali prešteti vojne, v katerih so po...

”Ko sva pred leti z Miho Kramlijem hodila po šolah predavat o odvisnosti med mladimi, je rad govoril, da so tudi pri nas izpolnjeni pogoji za poboje v šolah. Da gre samo za vprašanje časa, kdaj bo kdo nameril v naše otroke. Vaše otroke.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE