Kulumne
#paglia #posilstvo #mediji #manipulacija
Stop manipulacijam? Jaz sem za. Podpiram. Ker nisem od včeraj.
Logo 10.08.2020 / 06.10

Manipulacija je samo hashtag. Ker se prostor svobode izražanja oži, ne širi. Ker so mnoge stvari prepovedane ali nezaželene.

»You stupid idiot, what the hell were you thinking?« — Naslovnica zbirke esejev Vamps & Tramps profesorice Camille Paglia.

Stop manipulacijam? Jaz sem za. Podpiram. S hashtagom ali brez. Ideja v. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje je genialna. Le kaj bi lahko šlo narobe, če bi vsak, ki v na televiziji, v časopisu ali na internetu — ali za dobro vago tudi na sodišču — naleti na »očitno in brezsramno« manipulacijo, to tudi jasno in glasno denunciral?
Sramotilni steber rabimo. Z imeni in priimki, pa z davčnimi številkami in drugimi osebnimi podatki. Sproti updatan seznam sranja, ki brbota v medijskih greznicah, in seznam istih, ki so ta drek zamešali. The best of. Kako sicer spametovati te manipulatorje? Kako sicer dotično pravno osebo izbrisati iz razvida medijev?
Oh, pa saj tak sramotilni steber že imamo. Ker kaj pa so danes mediji drugega kot sramotilni steber? Ali kvečjemu zid objokovanja?

Mehki Ć

Seveda si ne obetam, da bo vladi naklonjeni v. d. začel s pribijanjem na sramotilni steber ravno pri vladi naklonjenih medijih.
Ko je namreč ta torek Zoran Janković odkrival spomenik Stanovniku in podeljeval nazive častnega meščana Ljubljane, je nek Ivan Šokić s televizije in spletnega portala Nova24TV odlikovanko Gabi Čačinovič Vogrinčič opisal kot »zagovornico razdiranja družin«, odlikovanca Jožeta Mencingerja pa kot »starosto slovenske tajkunizacije«.
Karkoli že si o GČV in Menci-Benciju mislimo, oboje je groba manipulacija. Stop.
V isti sapi je taisti avtor tudi citiral nekega Aleša Hojsa, ki je v zvezi z odkritjem spomenika in podelitvijo ljubljanskih odlikovanj v istem duhu pripomnil, da tam »ni manjkal niti« veteran vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič. Ta da je »pred leti soorganiziral metanje kock na parlament in policijo« in da ga je »za to s svetovalno pogodbo finančno nagradil [takratni] minister za obrambo Roman Jakić«.
Karkoli že si o Lipiču in Jakiču mislimo, vse te navedbe so groba manipulacija. Vključno z mehkim Ć. Stop.

Zlohoten naklep?

Ampak kaj je sploh manipulacija? Je za zanesljivo definicijo ali če hočete diagnozo manipuliranja potreben zlohoten naklep? Je manipulacija vedno premeditirana? Ali pa je lahko samo neljuba posledica dejstva, da ljudje drugače razmišljajo — kolikor pač še sploh razmišljajo? Da si več upajo povedati? Da so bolj dezinhibirani? Da premnogih stvari preprosto ne vedo? Pa da se kljub temu imajo za bolj pametne in kompetentne?
Manipulacija je hashtag za vse, kar nam iz zgoraj naštetih razlogov gre slučajno na živce ali se nam zdi neumno.
Je pa še en bistven razlog: prostor svobode izražanja se v nasprotju s prevladujočim mnenjem oži, ne širi. Dandanes so mnoga stališča nesprejemljiva, neizgovorljiva. Dandanes ne moreš svobodno reči česarkoli — pa čeprav pametnega —, razen če si se pripravljen sprijazniti z javnim linčem.

Nismo (vsi) od včeraj

Tak tipičen primer je bila nedavna izjava ministrice za pravosodje Lidije Kozlovič v zvezi s spolnim nasiljem nad ženskami. Da je problem tudi v tem, da tudi ženske »same s svojimi vzorci [obnašanja] določene zadeve nekako povzročijo«.
Feministična nevladna organizacija Inštitut 8. marec je Kozlovičevo obtožila, da krivdo za posilstvo s storilcev prelaga na žrtve — kar da je tako rekoč srednjeveška, patriarhalna družbena deviacija.

NAROČI SE
#paglia #posilstvo #mediji #manipulacija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke