Kolumne

Stevanović ob pravem času na pravem mestu v pravih razmerah

9.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Represija, vladanje z odloki in drugo povzročajo demokratični deficit, s tem pa odpirajo prostor za novodobni populizem.

Po torkovem nalivu solzilca in curkih vode iz policijskega topa v prestolnici je bolj ali manj nepreklicno jasno vsaj to, da Janševa vlada — v zadnjem stadiju pred volitvami, ko se brez večine, zaupanja in legitimnosti oklepa oblasti — ne bo naredila nič, da bi konfliktno ozračje v državi umirila. Ravno nasprotno, še dodatno ga bo podžigala.

Družbenopolitični kontekst je vedno ostrejši, lok vedno bolj napet. Represija, vladanje z odloki in tako dalje razgrajujejo družbeno vezivo in povzročajo demokratični deficit, s tem pa se odpira prostor za novodobni populizem.

Vanj je najbolj odločno vstopil bivši policist in politik z nacionalističnim ozadjem Zoran Stevanović. Gre za avtonomnega voditelja trumpovskega tipa, ki je začutil trenutek in zajahal nezadovoljstvo? Ali pa za trojanskega konja ali vsaj koristnega idiota desnice, ki je namenoma naelektril ozračje do meje izrednih razmer in obenem še nevtraliziral petkovo levoliberalno kolesarsko gibanje?

Indici

Trdnih...

“Stevanović je v ta prostor vstopil, kot da je bil zanj naročen.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE