Kolumne

Stavka na RTV: Seveda so standardi vrhunski. Najvišji. Ampak ne gre za to!

23.6.2022 / 06:05 Komentiraj
Podpiram pluralizacijo medijev. Prispevek za medijske storitve — zdaj za RTV — naj se liberalizira. Naj bo obvezen, a izbiren.

RTV Slovenija je biser. Z besediščem Unesca bi lahko rekli, da je zaščite vredna "nesnovna kulturna dediščina". Ali kot je nedavno zapisal slovenist Kozma Ahačič: "Angleži imajo kraljico, Slovenci pa imamo RTV Slovenija."

Da uvidimo vrednost tega bisera, ni treba veliko. Samo prižgemo radio — denimo program Ars — in takoj nam postane jasno, da imamo opravka z vrhunskimi kulturnimi vsebinami, ki vzdržujejo slovensko javnost na najvišji kulturni, estetski, intelektualni, duhovni ravni. Pa ne samo slovensko javnost, ampak tudi slovenski jezik.

Ampak tu se zatakne. RTV ni samo to. RTV niso samo omenjene oddaje in produkcijski standardi, na katere je ponosen vsak količkaj omikan Slovenec.

Konec konsenza

Dejstvo, da lahko na RTV pokažemo toliko vrhunskih in v kontekstu slovenske kulture daleč najboljših vsebin, je za razvozlavanje celotne godlje prej cokla kot pomoč. Ker je RTV še mnogo več. RTV je eden najbolj vplivnih sooblikovalcev javnega mnenja pri nas.

Ko pa...

The dark side of the Deček s piščalko. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE