Kolumne

Šprinca Marogla: Lokalne volitve v federaciji 212 občin

22.11.2022 / 05:10 Komentiraj
Nekateri kraji so premajhni, da bi si privoščili demokracijo. Ali drugače: demokracija ni domačija oz. domačija ni demokracija.

Lokalne volitve so bile nekaj najbolj politično nevznemirljivega, kar smo v tako imenovanem supervolilnem letu državljani dali skozi. Temu primerna je bila supernizka volilna udeležba. Nisem pa prepričan, da sta razloga za tako visoko stopnjo abstinence demokratična naveličanost ali utrujenost. Po mojem gre bolj za to, da vsakdo pasivno poseda pod vaško lipo in sprijaznjen ugiba, v katero očakovo brado bo Šprinca Marogla skočila.

Dominantnost državne politike nad lokalno in skoraj popolna uzurpacija pozornosti, ki jo federacija dvesto dvanajstih občin vleče nase — na račun lokalne, domačijske —, je provincialna oblika kozmopolitizma po slovensko.

Županske volitve in volitve v mestne in občinske svete imajo še nekaj konkretnih, lokacijskih, pa tudi splošnih bizarnosti, ki jih je treba izpostaviti.

Volitev v ednini

Če v nedeljski povolilni oddaji na TVS ne bi bilo Antiše Korljana, se modrovanja o izidih — ob spremljavi nepreglednih, mimobežnih, pomanjkljivih...

Fran Milčinski: ”Tepanjčani pripovedujejo, da redé v Butalah občinsko uš, in kadar volijo župana, sedijo bradači okoli mize, nanjo denó občinsko živince in v čigar brado zleze, ta je župan.” — [Originalna ilustracija: France Podrekar]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE