Kolumne

Sprava: Namesto tebe ne more nihče nikomur ničesar odpustiti

6.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Najlažje je vladati, ko si nasproti stojita sovražna tabora. Jeza in bes poganjata vladavine, kakršno imamo zdaj v Sloveniji.

V socioloških in filozofskih krogih so pogovori o resnici stari že tisočletja. Mark Avrelij, eden največjih rimskih cesarjev, vojskovodja, filozof stoik in poznavalec človeških nravi je pred skoraj 2000 leti zapisal: “Vse, kar slišimo, je mnenje, ne dejstvo. Vse, kar vidimo, je pogled, ne resnica.”

Smo to modro misel danes še sposobni pravilno razumeti? Jo želimo razumeti? Je to tisto, kar nam manjka, da bi bili sposobni živeti v sožitju? 

Biti pripravljen poslušati — in tudi slišati —, kar je povedano, ni več del naših običajnih, vljudnih navad. Biti sposoben samokritične presoje se je v našem evolucijskem razvoju nekje popolnoma izgubilo. Naše vidno polje je vse bolj omejeno na perspektivo, ki ustreza posamezniku ali istomisleči skupini.

V slovenski družbi in politiki — ali bolje rečeno v slovenskem politikantstvu — ne gre niti za dejstva niti za resnico. Gre samo še za nabijanje in intrigiranje. Za iskanje načinov, kako prelisičiti drugo stran...

“Vse, kar slišimo, je mnenje, ne dejstvo. Vse, kar vidimo, je pogled, ne resnica.” Smo to modro misel Marka Avrelija danes še sposobni razumeti? Jo želimo razumeti? — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE