Kolumne

Spoštovani učitelji! Otroke bomo vzgajali doma. V družini. Z ljubeznijo.

6.9.2019 / 06:10 Komentiraj
Nobena šolska oz. institucionalna vzgoja ne bo naredila naših otrok pridnih, poslušnih, vzgojenih. To je domena staršev.

Na izrecno avtorjevo željo — in z nostalgičnim pristankom urednika — ponatiskujemo tekst, napisan in objavljen pred dvajsetimi leti: konkretno in točno 1. septembra 1999 v Razgledih in pod naslovom Spoštovane učiteljice in učitelji!. Roman Vodeb ga je spremnim dopisom, ki ga tu izpuščamo — kot tudi nekaj manjših delov integralnega, sicer precej dolgega teksta —, poslal uredništvu v presojo sredi avgusta, objavljen pa je bil na prvi šolski dan.

Skratka, tak je bil fleš:

»Vzgojno poslanstvo šoli ni usojeno«, bi na kratko rekel Freud, če bi ga kdo kaj vprašal. Vlogo »subjekta, za katerega se predpostavlja, da ve«, naj danes prevzame psihoanaliza kot teorija.

Večna tema.

Vzgojne polemike

V teh dneh, ko se odpirajo šolska vrata in spet spremljamo otroke v šolo, se nam v glavah porodi marsikatera misel. Kaj sploh pričakujemo od šole? Če bi se osredotočili na naziv te (državne) institucije, bi kaj hitro

»Danes smo se vsaj malce osvobodili ideoloških namer, karakterističnih za pretekla zgodovinska obdobja in mnoge politične sisteme — vključno z našim socialističnim. Toda vzgojna tendenca ni samo domena cerkve ali socializma.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE