Kolumne

Šport revežev za reveže: Na stadionih zmaguje socializem

27.4.2021 / 06:05 Komentiraj
Prav fascinantno, kako se Janši vedno uspe postaviti na napačno stran zgodovine. Človek se vpraša, ali namenoma provocira.

Afera Superliga je razkrila nekaj, kar se je že dolgo napovedovalo: da so nogometni multimiljonarji — tako tisti v pisarnah kot oni na igrišču — pozabili na nekaj zelo pomembnega: nogomet je šport revežev za reveže.

Za razliko od tenisa, golfa ali hokeja pri nogometu ne potrebuješ skoraj nič: vsakomur dostopen travnik, šest vej za dva gola in žogo, ki jo lahko dobiš za pet evrov. Kratke hlače pa itak ima vsak.

Če se omejim na Anglijo, kjer je nogomet najbolj tradicionalen, so nogometne klube osnovali delavci. Igrali so ga delavci. Po koncu šihta v tovarni. In tudi gledali so ga delavci. Njihovi tovariši. V Združenem kraljestvu ima vsaka vas svoj klub, v večjih mestih vsaka mestna četrt. Nogomet temelji na lokalpatriotizmu.

Drugačna realnost

Ljudje, ki večinoma izhajajo iz revnejših slojev prebivalstva, živijo v prepričanju, da klubi pripadajo njim. Toda realnost je že dolgo drugačna. Klubi so v lasti multimilijarderjev — in

“Za nogomet ne rabiš skoraj nič: travnik, šest vej za dva gola in žogo za 5€. Kratke hlače pa itak ima vsak.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE