Kolumne

Šport in šah: Black & White Power v slovenskem in evropskem nogometu

19.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Eni bi pokleknili, eni pa ne. In potem bi si drug drugemu spet jebali mater kot v dobrih, starih časih Zahoviča in Katanca.

Po svoje še dobro, da se slovenska nogometna reprezentanca ni uvrstila na Euro. Ker če bi se, bi se kdor ne skače, ni Slovenci skregali o tem, ali je primerno, da naša premagljiva enajsterica pred tekmo poklekne v znak zavračanja rasizma. Že brez naših na prvenstvu se o tem kregajo.

Kakšna štala bi ob tem nastala, mi je postalo jasno, ko sem danes nekje prebral iz druge roke prenešeno izjavo anonimnega debila, da na prvenstvu navija za vsako reprezentanco, ki v ekipi nima nobenega nigra!

Na dvoje razdelil pa se ne bi samo narod, temveč morda tudi reprezentanca sama. Eni bi pokleknili, eni pa ne. In potem bi si drug drugemu spet jebali mater kot v dobrih, starih časih Zahoviča in Katanca v Seulu 2002.

Združuje, povezuje

Šport je apolitičen in antipolitičen, zato ljudi združuje, povezuje. Celo Slovence. Obstajajo pa seveda izjeme. Vrhunski športniki so influencerji, zato lahko svoj vpliv izkoristijo za širjenje političnih stališč.

Tako obstaja že par let to BLM...

Dobitniki medalj v teku na 200 metrov na olimpijskih igrah v Mexico Cityju, 16. 10. 1968 (z leve): 2. Peter Norman (AUS), s časom 20,06 sekunde, 1. Tommie Smith (ZDA), 19,83, in 3. John Carlos (ZDA), 20,10.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE