Kulumne
#mediji #zasebnost
Spolni škandali in politiki: Kaj pride zraven s teritorijem?
Logo 22.02.2020 / 01.40

Zasebnost — psihofizično zdravje, prostočasne aktivnosti, tudi skoke čez plot itd. — moramo strogo spoštovati. Pa vendar …

»Spominjam se izjave visokega uradnika Velike Britanije, ki je po nekaj letih bivanja v Sloveniji priznal, da mu tukajšnji novinarji postavljajo zelo prijazna vprašanja.«

V zadnjih dneh se je razprava o politikih in njihovi zasebnosti razvnela tudi v Franciji zaradi objave videa z eksplicitno spolno vsebino — s kandidatom za župana Pariza v glavni vlogi. Benjamin Griveaux je odstopil od kandidature. Zgodba ima očitno zasebno ozadje, saj je objavo posredoval sedanji partner dekleta, ki je prej komuniciralo s politikom. 
Pa vendar je videti, da razprava o zasebnem življenju in pikantnih spolnih podrobnostih ni medijska tema v vseh državah. Med te, kjer ni, zagotovo sodi Slovenija. Spominjam se izjave visokega uradnika Velike Britanije, ki je po nekaj letih bivanja v Sloveniji priznal, da mu tukajšnji novinarji postavljajo zelo prijazna vprašanja.
Prepričana sem, da je prijaznost drža, ki odpira mnoga vrata in je bistvena za uspešno komunikacijo. Tudi med novinarji in politiki. S prijaznostjo sámo ni nič narobe. Vprašanje pa je, kako in koliko je sploh pomembno in smiselno — in v javnem interesu — razpravljati o zasebnosti politikov. 

Moralna avtoritativnost

Zasebnost — psihofizično zdravje, prostočasne aktivnosti, tudi skoke čez plot — moramo strogo spoštovati. Pa vendar: ali moramo zasebnost politikov spoštovati enako kot zasebnost navadnih smrtnikov, ki ne odločajo o vodenju države? Predvidevam, da gre v tem primeru za večji razkorak. Poznavanje politike in uspešno vijuganje med političnimi tekmeci ni dovolj. Pri politikih moramo vrednotiti tudi njihovo moralno avtoritativnost in jo iskati v mnogih okoliščinah.
Skakanje čez plot in zdravstveno stanje naših političnih avtoritet ni nekaj, kar bi državljane zanimalo. Je pa jasno, da tudi te dimenzije zaznamujejo osebnost, ki sprejema ključne odločitve v imenu državljanov.

Sive ali temne lise

In tega se mora vsak sedanji in bodoči politik zavedati. Iluzorno je pričakovati, da v življenju nihče ne dela napak — pa najsi bo prometni prekršek, mladostniška nezrelost, trenutki slabosti v življenju ali kar nam je pač prekrižalo pot. Toda obnašati se, kot da to ni del življenja, pač ni iskreno. Te sive ali temne lise v življenju obstajajo, zato je razumljivo, da bodo za nekoga zanimiva tema. Pomembno je, da jih politik zna razložiti ali postaviti v kontekst. Ne mislim, da se mora zanje nujno opravičiti — toda javnost ima pravico vedeti, kakšno vlogo te majhne packe igrajo v življenju politika. To zagotovo niso ključne zadeve pri vodenju države ali mesta, toda politik pač mora biti pripravljen tudi na to. Bolj kot na laži in natolcevanja, ki pač pridejo zraven s teritorijem. 
Slovenski mediji so prijazni — toda še lepše bi bilo, če bi jih lahko prepoznavali kot korektne, kakovostne, poštene in resnicoljubne.

NAROČI SE
#mediji #zasebnost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke