Kulumne
#ZDA #orožje #abortus #splav
Splaviti ne smeš, streljaš lahko
Logo 29.05.2022 / 06.10

Sprenevedava, dvolična, nedosledna politika ZDA ščiti nerojene otroke, ne ukrene pa nič glede orožja za varnost že rojenih.

"Sprenevedava, dvolična, nedosledna politika torej ženskam omejuje prosto odločanje o številu otrok, po drugi strani pa ne ukrene nič glede omejevanje zasebnega oboroževanja, da bi za že rojene otroke zagotovila zadostno stopnjo varnosti."

V tem tednu smo spet lahko ugotavljali, kako dvolična, sprenevedava in nedosledna je politika v ZDA. Čeprav so pravico do splava uzakonili po vsej državi že pred skoraj pol stoletja, je v sredo guverner Oklahome podpisal zakon, po katerem je splav prepovedan tako rekoč od spočetja naprej. Z izjemo ogrožanja materinega življenja ali če je spočetje posledica posilstva ali incesta. S tem je ta zvezna država v imenu pravice spočetega bitja do rojstva dobila najbolj restriktiven zakon o prostovoljni prekinitvi nosečnosti v ZDA.

Konservativna Amerika je povozila svobodno odločanje ženske o svojem telesu in s tem o številu otrok. Žensko je spremenila v reproduktivno napravo. “Prebivalcem Oklahome sem obljubil, da bom kot guverner podpisal vsak zakon za življenje, ki bo prišel na mojo mizo, in danes ponosno izpolnjujem to obljubo,” je dejal republikanski guverner.

Ameriške nevladne organizacije so hitro ocenile, da bo vsaj 26 od 50 ameriških zveznih držav prepovedalo splav, če bo vrhovno sodišče izdalo sodbo o razveljavitvi odločitve v primeru Roe proti Wadeu iz leta 1973, ki velja za formalni pravni vir za odločanje v teh zadevah.
{embed_info_box}203539{/embed_info_box}

Še več orožja ni rešitev

Prav tako ta teden, skoraj istočasno, smo brali o grozljivem streljanju v osnovni šoli Robb v mestecu Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas, ki jo obiskujejo učenci od 2. do 4. razreda, stari od sedem do deset let. V streljanju je umrlo najmanj 23 ljudi, od tega 19 otrok. Več oseb je ranjenih, nekateri se še borijo za življenje. Policija je napadalca ubila, osemnajstletnega fanta, ki je pred odhodom v šolo doma ustrelil še svojo babico, ki se v bolnišnici bori za življenje.

Devetnajst otrok. Devetnajst majhnih oseb. Devetnajst želenih otrok. Devetnajst živih bitij, s katerimi so si družine in skupnost delile življenje, spletle med seboj večne, neločljive vezi.

Številni znani, ugledni in vplivni ljudje ter demokratski politiki so se oglasili in zahtevali omejitve pri nabavi orožja, ki ga je v ZDA moč kupiti na zelo enostaven način in formalno že z osemnajstimi leti. Torej tri leta prej, kot mladi Američani postanejo formalno polnoletni in smejo kupiti alkoholne pijače. 

A republikanci, nepopustljivi zaščitniki orožarskega lobija, o tem ne želijo niti slišati. Prav nasprotno. Njihova filozofija je, da je rešitev za takšna pobijanja samo še več orožja. Vplivni republikanski senator Ted Cruz meni, da bi varnost otrok v šolah lahko zagotovili z namestitvijo blindiranih vrat v učilnice in z oboroževanjem učiteljev. 

Neskončna žalost

Sprenevedava, dvolična, nedosledna politika torej ženskam omejuje prosto odločanje o številu otrok, po drugi strani pa ne ukrene nič glede omejevanje zasebnega oboroževanja, da bi za že rojene otroke zagotovila zadostno stopnjo varnosti.
​{embed_info_box}203540{/embed_info_box}

Ameriška družba želi s prepovedjo splava zaščititi nerojene otroke, ki so bodisi nezaželeni ali niso bili načrtovani ali pa matere ali starša nimata pravih možnosti za vzgojo. Raziskave pravijo — tudi pri nas —, da si matere po prekinitvi nezaželene nosečnosti v resnici oddahnejo, se osvobodijo. 

Ni pa ameriška družba pripravljena storiti ničesar, da bi pred grozljivimi strelskimi masakri zaščitila že rojene, zaželene, načrtovane otroke, s katerimi so starši čustveno povezani in v katere so vlagali vse, kar imajo in zmorejo. Njihova smrt je zanje travma, praznina, šok, neskončna žalost.

Zlizanost dela ameriške politike z orožarsko industrijo je za nas, ki živimo brez te supermarketne pravice do orožja — a smo zaradi tega veliko svobodnejši in varnejši —, težko razumljiva. Razen v dejstvu, da je politika očitno pripravljena govoriti popolne nebuloze za bogate tekoče račune, a za prodan in osiromašen zdrav razum.
​{opomba}203538{/opomba}

NAROČI SE
#ZDA #orožje #abortus #splav
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke