Rubrike

Soške bitke. Battaglie dell’Isonzo. Isonzoschlachten.

3.4.2022 / 06:05 Komentiraj
Nepozaben spomenik Zore Del Buono babici Zori Ostan. Čas vojn in nasilja, ideoloških bojev. Impozantna podoba 20. stoletja.

Roman Maršalinja je večplastna družinska saga, v kateri sledimo mladi Slovenki Zori Ostan, ki po koncu prve svetovne vojne v Bovcu spozna svojega bodočega moža, zdravnika Pietra del Buona, pozneje profesorja radiologije in inovatorja na svojem znanstvenem področju. Po poroki se preselita v Italijo, kjer živita umirjeno meščansko življenje. A ker sta oba prepričana komunista, se kot politična aktivista odločno borita proti Mussolinijevemu fašizmu. Zora je temperamentna, odločna, nadarjena ženska, občudovalka Josipa Broza Tita, ki ji v zahvalo za pomoč v narodnoosvobodilnemu boju podeli odlikovanje. Titov diskretni in kompetentni svetovalec pri zdravstvenih vprašanjih pa je prav njen mož Pietro.

Zora del Buono v izpiljenem, kompleksnem in duhovitem slogu postavi nepozaben spomenik svoji babici, ob prikazovanju življenja, odvijajočega se v času vojn in nasilja, ideoloških bojev, ki krojijo svet vse do današnjih dni, pa izriše tudi izvrstno sliko 20....

Zora Del Buono: Maršalinja. Roman. Naslov izvirnika: Die Marschalin. Prevod: Mojca Kranjc.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE