Revija
#bavčar #sprava #pahor
Fotošop: Prihodnost pripada pogumnemu Pahorju in rehabilitiranemu Bavčarju
Logo 17.12.2019 / 00.28

Predsednik Republike podpira politično agendo domnevno prvega postroja z retuširanimi rdečimi zvezdami za potrebe sprave.

Arhiv Večera

Tudi letos se je predsednik Pahor z velikim veseljem udeležil »prvega postroja« posebne enote tedanje Teritorialne obrambe v Kočevski Reki. Letos sicer ni imel govora. Imel ga je Igor Bavčar, trenutni zapornik na Dobu. In to ob očitnem bojkotu vrha slovenske politike in tudi ob nepričakovani odsotnosti Janeza Janše.
Predsednikova prisotnost na tem dogodku je bila problematična iz več razlogov. Pravzaprav bi jo lahko imeli kar za njegovo participacijo pri retuširanju slovenske zgodovine.
Prvi Pahorjev razlog za to retuširanje — skupaj z anemičnimi mediji vred, ki pri tem sodelujejo — je v njegovem očitnem nestrinjanju z zdaj že splošno sprejeto agendo, da je bil postroj teritorialcev v Kočevski reki 17. decembra 1990 res prvi postroj.
Pregled poročil ključnih medijev o tem dogodku, vključno s predstavitvami RTV Slovenija — če propagandni imperij pustimo ob strani — pokaže ta vzpostavljeni konsenz: noben medij in noben novinar ni omenil, da je bil dogodek posvečen »prvemu postroju«, ki sploh ni bil prvi.
Toda glej ga zlomka, tega ravno Pahor sploh ne misli. Čeprav včeraj ni bil slavnostni govornik, je pred kamerami sicer mimogrede pojasnil, da v Kočevski Reki ni bilo prvega postroja. Predsednik Republike se torej udeležuje dogodka, v katerega osnovno premiso sam dvomi. Ko je leta 2017 imel govor na njem, je namreč svoje distanciranje od postroja artikuliral podobno, skozi zanikanje njegovega prvenstva:

»17. decembra 1990 je bil v mrzlem, vetrovnem in snežnem dnevu postroj pripadnikov Teritorialne obrambe v Kočevski Reki. Čeprav ni bil ne prvi ne zadnji take vrste, je bil edinstven. Prelomen. Zgodovinski.«

Še ena sprava

Če pustimo ob strani sicer bistveno vprašanje, kateri postroj pa je potem bil prvi, pogrešamo predvsem pojasnilo, zakaj se potemtakem dogodka v parku Manevrske strukture narodne zaščite — za razliko od preostanka političnega vrha — sploh tako redno udeležuje.
Pri iskanju razlage si lahko pomagamo s tem, kar je že nekoč povedal: leta 2014 je rekel, da si prizadeva za spravo, zato naj bi se z »obema veteranskima organizacijama dogovorili, da bi v luči enotnosti, sprave in pomiritve prihodnje leto v Kočevski Reki stala Slovenska vojska in da bi bili nanjo povabljeni vsi, ki so imeli karkoli s prvim postrojem Slovenske vojske, z ustanavljanjem in ustanovitvijo ter obrambo slovenske države in njenim razvojem.«
Ob predpostavki, da gre za novinarsko parafraziranje njegovih besed — saj bi sicer bilo mogoče sklepati, da predsednik samega sebe demantira, ker je leta 2014 še verjel v prvenstvo postroja, potem pa je to misel opustil —, je prvi razlog, zakaj sodeluje pri retuširanju zgodovine, s tem določen: ker na simbolni ravni podpira politično agendo takšnega postroja za potrebe nekakšne sprave. Čeprav v njegovo ključnost sicer čisto ne verjame.

Pahor podpira fotomontažo

Naslednji dokaz njegove udeležbe pri retuširanje zgodovine se kaže na zelo dobesedni ravni: 26. decembra 2014 sem na sledi odkritja nekaterih spletnih komentatorjev opozoril na vizualno manipulacijo z istega dogodka, ko so retuširali fotografijo teritorialcev na osrednjem transparentu dogodka in z njihovih kap izbrisali rdečo zvezdo.
V duhu »spravnega« srečanja sem se v prispevku Koliko retuš zgodovine za končno enotnost? vprašal naslednje:

»Ali sprava zaobsega tudi spreminjanje zgodovine, fotomontažo in brisanje resnice? Dokler nam ne odgovori, smo prisiljeni verjeti, da je odgovor pritrdilen. Imamo torej Predsednika, ki se zavzema za (foto)montažo zgodovine.«

Retuširanega transparenta ni takrat opazil noben novinar — čeprav se je ta pojavil na prireditvi že najmanj leto prej. Še huje! Retuširani transparent so prireditelji uporabljali vsa ta leta in tudi letos. Predsednik Pahor se torej ves čas brez rezerve udeležuje dogodka, na katerem dobesedno retuširajo zgodovino!

Retuširanje in rehabilitiranje

Letošnja prireditev je bila posebna še iz tretjega razloga: ne samo zato, ker Pahor legitimira diskurz »prvega postroja«, čeprav zanj sploh ni prvi, in ne samo, da se je spet brez sramu pustil fotografirati pod retuširanim plakatom — letos ga je doletela še posebna čast, da se je priklonil nekdanjemu notranjemu ministru Igorju Bavčarju, ki izkorišča vsako priložnosti za svojo rehabilitacijo kot xapornik na Dobu. In to ravno ob koncu leta, ko predsednik republike obravnava prošnje za pomilostitev. Kakšno sporočilo nam s tem pošilja?
Ne ravno presenetljivo sta se tudi v tem odstavku zgodbe o postroju v Kočevski Reki našla le dva medija, ki sta si sploh drznila zapisati, da je letošnji govornik nekdo, ki trenutno prestaja kazen na Dobu: Pop TV in Žurnal24.si.
Da tukaj ne gre za novinarsko anemičnost in nesposobnost, temveč ravno nasprotno za pomoč govorniku, dokazujem v prispevku Delov avtor z Doba: Bavčar in vprašanje medijske pristranosti. Dokler namreč v osrednjih občilih zapornik figurira kot kolumnist in dokler druge zapisi, ki problematizirajo Bavčarjeve politične in druge grehe, mečejo v koš, pač ne moremo reči, da gre za naključne profesionalne spodrsljaje.

Čas milosti

Kaj bi lahko bila sklepna misel ob letošnji proslavi v Kočevske Reke? Morda to, da prihodnost pripada retuširanju, če parafraziram geslo ob fotomontaži?
No, čisto resno: Predsednik Republike aktivno podpira prisvajanje in potvarjanje zgodovinskih dejstev in osamosvojitve, in to brez besedice pripombe. Da to počne v čistem nasprotju z vrhom trenutne politike in celo s svojim lastnim razumevanje teh dejstev, kar pomeni, da mora res imeti močne politične razloge za svoja dejanja.
Na koncu pa še, da je december očitno čas odpuščanja in pomilostitev in da se je Pahor odločil, da govorniški pult prepusti zaporniku, ki prestaja več kot sedemletno zaporno kazen zaradi pranja denarja, in njegovemu poskusu javne rehabilitacije.

NAROČI SE
#bavčar #sprava #pahor
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke