Kolumne

Sodobna napredna inteligentia se zaveda svojega prezira do »preprostih«

29.1.2021 / 06:05 Komentiraj
Zabavljanje nad komentarji očitno manj inteligentnih — in tudi relativno primitivnih — smatramo za nedolžno igro polbogov.

Nedavni »incident« v oddaji Faktor na TV3, v katerem je voditeljica Norma Brščič govorila o tem, kako da je razprava o domnevno podpovprečnem inteligenčnem kvocientu Afričanov totalen tabu, in burni odzivi na njene besede, da gre za očiten in obsodbe vreden primer rasizma, ponujajo svojevrstno iztočnico za razmislek o temeljih, na katerih v 21. stoletju utemeljujemo človeško dostojanstvo.

Občutek imam, da omenjena epizoda razkriva nevarne razpoke v projektu materializacije oziroma »imanentizacije« vrednot, ki so v svojem bistvu duhovne.

Kockanje s temeljnimi vrednotami

Skrajna občutljivost na prepoznavanje (ne)enakih lastnosti pri posameznikih oz. skupinah ljudi je po mojem povezana z razširjenim, v principu barbarsko elitističnim stališčem, da je človekova vrednost povezana z njegovimi lastnostmi oz. sposobnostmi.

Nevarna igra.

Nek

»Sodobna občutljivost je rezultat izpraznjenega ali vsaj z neko veliko rjuho zakritega neba.« — [Ilustracija: France Podrekar, Butalci]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE