Kolumne

Sodobna napredna inteligentia se zaveda svojega prezira do »preprostih«

29.1.2021 / 06:05 Komentiraj
Zabavljanje nad komentarji očitno manj inteligentnih — in tudi relativno primitivnih — smatramo za nedolžno igro polbogov.

Nedavni »incident« v oddaji Faktor na TV3, v katerem je voditeljica Norma Brščič govorila o tem, kako da je razprava o domnevno podpovprečnem inteligenčnem kvocientu Afričanov totalen tabu, in burni odzivi na njene besede, da gre za očiten in obsodbe vreden primer rasizma, ponujajo svojevrstno iztočnico za razmislek o temeljih, na katerih v 21. stoletju utemeljujemo človeško dostojanstvo.

Občutek imam, da omenjena epizoda razkriva nevarne razpoke v projektu materializacije oziroma »imanentizacije« vrednot, ki so v svojem bistvu duhovne.

Kockanje s temeljnimi vrednotami

Skrajna občutljivost na prepoznavanje (ne)enakih lastnosti pri posameznikih oz. skupinah ljudi je po mojem povezana z razširjenim, v principu barbarsko elitističnim stališčem, da je človekova vrednost povezana z njegovimi lastnostmi oz. sposobnostmi.

Nevarna igra.

Nek prijatelj se je zadnjič pridušal nad domnevno aroganco kardinala Rodeta, ki da je na pogrebu nekega lazarista rekel, da ni opazil...

»Sodobna občutljivost je rezultat izpraznjenega ali vsaj z neko veliko rjuho zakritega neba.« — [Ilustracija: France Podrekar, Butalci]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE