Kolumne

Socialno racionalne družbe ali česa SLO ekonomisti in politiki ne razumejo

14.8.2019 / 06:10 Komentiraj
Treba je samo razumeti, da socialna in ekonomska racionalnost ne delujeta v vseh družbah po isti logiki kot v zahodnih.

Zadnje čase se ukvarjam z vprašanjem socialno racionalnih družb. Kaj in kakšne te družbe so. Ali v razmerah globalnega kapitalizma sploh lahko obstajajo. Ali so združljive s kapitalizmom. In kaj pomeni socialna racionalnost za postsocialistične družbe. 

Socialno racionalne družbe postavljajo socialne učinke in koristi nad ekonomske učinke in rezultate. Ko se je treba odločiti za nek ukrep ali politiko, ki imata pozitivne socialne učinke, ni pa ekonomsko najbolj racionalna, socialno racionalne družbe izberejo te ukrepe in politike, ker so jim socialni učinki pomembnejši od ekonomskih učinkov.

Seveda ta logika ni na delu pri vseh ukrepih ali politikah. Obstajajo ukrepi in politike, pri katerih se socialni in ekonomski učinki prekrivajo. Tu ni dileme. Obstajajo pa situacije, v katerih socialni in ekonomski učinki ne sovpadajo. In takrat se je treba odločiti za eno logiko.

»Smoter produkcije« 

Kakšna je logika današnjih zahodnih

»Japonska podjetja ne skrbijo samo za zaposlene, ampak tudi za njihove družine (štipendirajo otroke svojih delavcev in jih tudi zaposlijo). V primerih smrti v družini podjetja pomagajo zaposlenim (finančno in organizacijsko), organizirajo celo skupne grobove.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE