Kolumne

SNG Sramota: Jubilejno gledališče cesarja Simonitija

29.11.2021 / 05:10 Komentiraj
V ozadju aktualistično političnega konflikta med kulturnim ministrom in gledališkim ravnateljem je večji in globlji problem.

Nisem prepričan, da je normalno, da je zaradi protestnega odstopa ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samobora ne samo v kulturniških krogih nastalo takšno razburjenje.

Tega si ne znam razložiti drugače, kot da gre aktualni minister za kulturo Simoniti vsem na živce. Vsem pa tudi pride prav še kak dodatni argument za zgražanje nad aktualno vlado.

Samoborjev odstop ne bo spremenil nič. Zapuščen in zanemarjen teater se lahko podre na enega ali na drugega ravnatelja. Toda v nobenem primeru za to ne bo kriv ravnatelj, temveč minister za kulturo. Predvsem ta, ki na televiziji samega sebe omenja v tretji osebi. Pa še kak njegov predhodnik zraven.

Podeželski teater

Drama je res sramota. Pa ne sramota v smislu talnega grafita, ki ga je ta teden nekdo namalal pred njen vhod. Ni sramota to, da minister Simoniti spet nekaj komplicira okrog obnove. Ni sramota to, da se je Samobor iz protesta čutil dolžnega samoukiniti.

Drama je sramota zato, ker je ta neugledna, stodeset let stara...

Glavni razlog za to kulturno-investicijsko anemičnost je imperativ slovenske javne varčnosti in skromnosti. Vsi imajo polna patetična usta kulture. Ampak da bi zgradil nov nacionalni teater, to pa seveda niti slučajno. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE