Kulumne
#klerofašizem #gorenak #fajon
Smrt komu ali čému? (1.): Kako je Gorenak dobil Fajonovo na finto
Logo 15.11.2019 / 23.20

Kdo so »klerofašisti«? Kaj je »klerofašizem«? Tega ne vemo. Tega ne ve niti Svetlana Makarovič. Kaj šele Tanja Fajon.

»O klerofašistih govorijo tisti, ki niso tako lepo vzgojeni kot jaz — in ki so zraven še socialno bojeviti. V angleščini pa ta beseda sploh ne obstaja. Obstaja samo klorofašizem.«

Kdo so »klerofašisti«? Kaj je »klerofašizem«? Tega ne vemo. Tega ne ve niti Svetlana Makarovič. Kaj šele Tanja Fajon. In če ne vesta ne literatinja ne političarka, potem lahko skoraj z gotovostjo trdimo, da »klerofašistov« sploh ni.
No, naj jima pomagam.
Sam si pod tem pojmom megleno predstavljam »pobožnjakarje«. Vem, da obstajajo, vendar ne vem točno, kaj so to za eni. Pa saj me niti ne zanima. »Pobožnjakar« se mi zdi ravno prav približna pejorativna beseda, ne tako na gobec kot »klerofašist«. »Pobožnjakar« je zame kvečjemu farški fanatik, ki moli za abortirane otroke pred porodnišnicami in teži ateistom in agnostikom.
O »klerofašistih« govorijo tisti, ki niso tako lepo vzgojeni kot jaz — in ki so zraven še socialno bojeviti.
To vam razlagam, ker je v četrtek spet izbruhnila kolektivna histerija zaradi grafita »SMRT KLEROFAŠISTOM«, ki ga je v Mariboru nekdo te dni namalal na zid župnijske cerkve Marije Matere Cerkve na Pobrežju.

Obsojamo. Najostreje obsojamo.

Če smem pripomniti, arhitekturno gledano gre za eno najgrših modernih cerkvà daleč naokoli. Ampak to samo mimogrede in neobvezno. Da me ne bo kdo obtožil, da podpiram vandalizem ali proticerkveno grafitarstvo.
No, kolektivna histerija je hud pojem, zato ga moram razložiti.
Gre za to, da so nam najprej politiki vseh strank in provenienc in odtenkov — potem pa še mediji in družbena omrežja — kot nekaj normalnega vsilili moralni imperativ, da se do vsakega ekscesa javno opredeljujemo. Da to ali ono obsojamo. Najostreje. To moramo. Da ne izpademo brezbrižni. Recimo napad na gay bar na Metelkovi. Ali strelski pohod v ZDA. Ali teroristični napad v Franciji. Ali nadiranje ljudi, ki se jih ne sme nadirati. Ali vsako poljedelsko ali živinorejsko metaforo, ki jo izusti Šarec. Ali Janšev vulgarizem ali Mahničevo nesramnost. Ali proticerkveni grafit kot zgoraj omenjeni. Ali kljukasti križ na tistih šestih plakatih v Velenju. Ali žaljivko v zvezi s Hudo jamo. Ali če kdo neslano šaljivo fantazira, da bi povozil Možino. 
Temu se učeno reče po angleško »virtue signalling«. Da daš vedeti, da si kreposten. To je krepostništvo. Da veš, za kaj gre in kaj je prav. Da ti je jasno. Da morale ni nikdar preveč. Da se manifestativno postaviš na tisti okop ali vsaj breg, kamor spadaš in pripadaš.
Vsi to delajo. Vsi. Levi in desni. Politiki so to začeli, laiki pa jim sledijo. Dobesedno tekmujejo, kdo bo bolj ostro obsodil neko zlodelo ali sporno ravnanje ali izjavo. Vsak po svoje. Personne ne manque l’occasion de se taire. Naj počiva v miru Jacques Chirac. 

Namišljen problem in boljši svet

Zadnja kolektivna histerija se je začela tako, da je Vinko Gorenak (SDS) na Twitterju objavil link na novico o pobreškem grafitu iz enega od njihovih submedijev in direktno interpeliral Tanjo Fajon (SD):

»Če ste spregledali[,] naj vas opozorim na tole, kar se je zgodilo dan ali dva nazaj […] Jaz pozivanje k usmrtitvi nekoga OSTRO OBSOJAM. Vas lahko prosim, da to naredite tudi vi. Do sedaj ste na take pozive vedno ostro reagirala.«

In glej, Tanja Fajon je padla na finto. Gorenak ji je pomahal z rdečo cunjico, v katero se je bikica besno zakadila. Ne samo, da se je do grafita opredelila, ampak ga je tudi relativizirala:

»Dragi Vinko, ostro obsojam prav vsak poziv h kakršnemukoli nasilju nad komerkoli. To seveda ne spreminja dejstva, da je klerofašizem pojav, proti kateremu se je treba boriti. Vsaj upam, da nočete še ene velike vojne in holokavsta. Hočemo drugačen svet. Svoboden in solidaren.«

Uf, uf! Genialno! Tipično levičarsko dušebrižništvo dežurne nakladačice o namišljenem problemu in o boljšem svetu kot odgovor na tipično desničarsko provokacijo, češ, kaj boste pa na to zdaj rekli, če vedno nekaj pametujete!?

NAROČI SE
#klerofašizem #gorenak #fajon
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke