Revija

Smoke on the Water: Ste bili pred 50 leti na Zappi v Montreuxu? Jaz tudi ne.

2.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Glasbeno-historična črna kronika v obojestransko zadovoljstvo tako starejših bivših hipijev kot mlajših glasbenih neznalcev.

Želeli ste, poslušajte: 4. december 1971 je bil za zgodovino rock glasbe pomemben dan. Tega dne je v Montreuxu pogorel kazino. 

Ja, in?

Ta požar seveda ni bil kar nekaj. Pa ne zato, ker je izbruhnil sredi koncerta Franka Zappe & The Mothersov. Del splošne glasbene izobrazbe in pop kulturnega izročila je postal in ostal zato, ker so ta požar iz hotela na drugi strani zaliva Ženevskega jezera opazovali člani skupine Deep Purple … — in ga ovekovečili z znamenito hard rock himno Smoke on the Water.

Razlog, da obeležujem to obletnico, pa je tudi ta, da sta Smoke on the Water — in še bolj Zappa — dve od mojih malih obsesij. Zato mi prosim dovolite, da opišem ta dogodek v stilu glasbeno-historične črne kronike. Se bom potrudil, da bo v obojestransko zadovoljstvo tako starejših bivših hipijev kot mlajših glasbenih neznalcev.

Montreux Jazz Festival

Kazinska dvorana je bila prizorišče Montreux Jazz Festivala, ustanovljenega leta 1967.  Prvih nekaj let so tam nastopale...

Skupina Deep Purple na naslovnici singla Smoke on the Water. Z leve Roger Glover (bas kitara), Richie Blackmore (solo in ritem kitara), Ian Gillan (vokal), Jon Lord (klaviature), Ian Paice (bobni).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE