Revija

Smiselno je cepiti otroke in mladostnike od 12 do 17 let

8.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Ob velikem deležu precepljenih bi se pouk lahko nemoteno nadaljeval. Šole bi kljub koroni lahko varno in normalno delovale.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena cepljenju in testiranju otrok in mladine in učiteljev in razmeram v šolah ob začetku šolskega leta.


Že nekaj tednov po tem, ko je bil znan genom novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske bliskovito razširil po vsem svetu in dobil ime SARS-CoV-2, so raziskovalci skorajda istočasno razvili več cepiv in jih kmalu pričeli preizkušati v kliničnih raziskavah.

Ko so bili objavljeni prvi podatki glede imunogenosti, varnosti in učinkovitosti cepiv — ki so na velikem številu preiskovancev pokazali, da so cepiva varna, da vzbudijo dober imunski odzvi in da so učinkovita pri preprečevanju okužbe —, so regulatorne agencije odobrile njihovo uporabo.

Napor in napredek

Glede na globalno širjenje koronavirusa in veliko število okužb, hospitalizacij in smrti, ki jih povzroča, je bil tak napor raziskovalcev na mestu. Zaradi znanstvenega napredka v razvoju cepiv, ki...

“Doslej je bila objavljena samo raziskava mRNK cepiva pri otrocih, starih od 12 do 15 let. Pokazala je, da je cepivo varno, da vzbudi imunski odziv in da cepljeno osebo zelo dobro zaščiti pred okužbo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE