Kulumne
#desnica #demonstracije #janez janša
Slovenski rumeni telovniki so rumeno-modri telovniki SDS
Logo 11.10.2019 / 18.07

Janša je dokazal, da ostaja kolovodja desnice. In da si oni, ki so mu tam zig-hajlali, takega kolovodjo tudi zaslužijo.

»Dragi sosed, pomirite se. Dragi sosed, ne jezite se. Desnica je stavila na napačnega konja. Name, namreč. Ker z mano na čelu ne bo nikoli več prilezla na oblast. Pojdite v miru, levičarji, in se razmnožujte.«

Patetični in demagoški, zagrenjeno zlonamerni govor Janeza Janše na četrtkovih demonstracijah je bil uličarska mešanica šimfanja in šuntanja in šopanja z državljanskimi neumnostmi. Povedal je to — in prav nič več —, kar je folk na Prešercu hotel slišati.
Je pa seveda dokazal, da je še vedno kolovodja desnice. In da si tisti, ki so mu tam zig-hajlali, takega kolovodjo tudi zaslužijo.
Janševo sporočilo vsem drugim — ki jih na zborovanju ni bilo in tudi ne bi hoteli biti niti mrtvi — pa je bilo bolj pomirljivo in se je v bistvu glasilo takole:

»Dragi sosed, pomirite se. Dragi sosed, ne jezite se. Desnica je stavila na napačnega konja. Name, namreč. Ker z mano na čelu ne bo nikoli več prilezla na oblast. Pojdite v miru, levičarji, in se razmnožujte.«

Izolacija slovenske desnice

Motil sem se. Razen tega, da so bili napisi na transparentih še precej bolj nepismeni od tistih na sindikalnih marših, desničarske demonstracije niso povedale nič takega, kar bi si bilo vredno zapomniti ali sploh opaziti.
Zato naj pripomnim samo nekaj in grem.
Pobudnik demonstracij Kangler se gotovo še spominja, da je bil pred sedmimi leti prisiljen odstopiti z mesta mariborskega župana zaradi nekih brezveznih radarjev. Radarjev! Si morete misliti!
Verjetno največji šlager na top lestvici očitkov, ki smo jih v četrtek slišali na demonstracijah, je bil odpis milijonskih dolgov Damijana Jankovića, dovolj visoko pa so se uvrstila tudi zlodela njegovega očeta (za katera je bil že oproščen ali pa mu bodo šele sodili).
Čudno, kajne? Ljudje domnevno vedno slabše živijo — in to iz dneva v dan, kaj šele iz sedemletja v sedemletje —, pa še vedno niso tako frustrirani, da bi se jim zdelo vredno oditi na ulice in zmetati par granitnih kock v ljubljanski Rathouse? Pred sedmimi leti so skoraj demolirali mariborsko občino zaradi nečesa tako nepomembnega, kot so bili radarji, danes pa še s prstom ne mignejo zaradi takih krivic?

Ulica je narod

Ni tako čudno. Kanglerja je odnesla ulica, Jankovića pa ne bo. Jankovića bodo lepega dne obsodili in zaprli — v nasprotnem primeru pa bo župan do smrti.
A kakorkoli: mariborski vstajniki, ki so odžagali Kanglerja, so bili ulica — zdaj pa je ulica sam Kangler. No, ne sam: cela slovenska desnica je ulica. Pa ne samo v tem smislu, da dojemajo realnost kot populisti in jo kot populisti tudi razlagajo. Zdaj so postali dobesedno ulica. Uličarji. Slovenski rumeni telovniki so rumeno-modri telovniki. Politiki so šli na ulico, ne narod. Narod jim je sledil samo tako, kot pač gre vsake toliko na volitve. Ampak ker na volitvah ne morejo zmagati, grejo na ulico in upajo, da bodo odnesli tiste, ki so nekoč odnesli njih.
To pa je seveda nemogoče. Politika ni ulica. Ulica je narod. To pa Janša in Kangler pač nista — pa če narodu še tako nekam lezeta.

NAROČI SE
#desnica #demonstracije #janez janša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke