Kulumne
#Alenka Bratušek #vlada #Angelika Mlinar
Slovenski in/ali avstrijski interes: Neslovenska Slovenka za ministrico
Logo 13.12.2019 / 19.38

Je ksenofobija prišla že tako daleč, da folk ne prenaša na političnem terenu niti rojaka, rojenega na drugi strani meje?

»Angelika Mlinar stopa v majhne čeveljce, ki sta jih prej nosila tisti Bandelli in nek Perič. Uspeh ji je skorajda zagotovljen.«

Nimam nič proti, da/če Angelika Mlinar postane ministrica za kohezijo. Kaj bi lahko bilo narobe, če se koroška, avstrijska, ergo neslovenska Slovenka hoče angažirati v slovenski politiki? Zakaj se zdaj ljudje zmrdujejo? 
Je ta famozna slovenska ksenofobija prišla že tako daleč, da ne prenašajo na domačem političnem terenu niti rojaka, rojenega na drugi strani meje? Saj smo že imeli enkrat argentinskega Slovenca za premiera, ne? Ali zdaj ne velja več, da je pri človeku iz tujine večja možnost, da se bo dobro obnesel? Če ni že a priori Wunderkind s čarobno palčko, neobremenjen, outsider — kot Bog mu daj mir Bajuk?
Morda pa sploh ne gre za to. Morda pa gresta Marjan Šarec in Alenka Bratušek folku tako zelo na živce, da to nezadovoljstvo projicirajo v nič hudega slutečo, kaj šele kaj krivo Mlinarjevo?
Slabih izkušenj s slovenskimi Slovenci in Slovenkami v vladi imamo že več kot dovolj. Poskusimo enkrat za spremembo s koroško, avstrijsko Slovenko.

Nacionalni interes

Vlada je v četrtek ugotovila, da »obstaja nacionalni interes«, da Angelika Mlinar postane slovenska državljanka.
Kaj takega! Da se s primernostjo posamezne vloge za državljanstvo ukvarja vlada sama in zavzema mnenje, je precej bizarno. Pa čeprav gre za bodočo ali vsaj potencialno ministrico. Da se pri vseh teh pičlih 2.000.060 slovenskih državljanov (in 2.300.000 slovensko govorečih na vsem svetu) s tem ukvarja vrh izvršne oblasti, je neverjetno in za nameček še znamenje izbirčnosti.
Slovenija bi morala po defaultu podeliti gratis državljanstvo vsem zamejskim Slovencem: in to tako pripadnikom slovenskih etničnih manjšin v Avstriji, Italiji in na Madžarskem, kot tudi izseljencem. Če ga želijo, državljanstvo, ga dobijo. Ne pa da se nekaj gremo z milostnim potrjevanjem vlog in morda celo težimo z znanjem naše, pardon: svoje materinščine.

Slovenija: Avstrija

Tako imaš v Sloveniji ne samo bedake, ki na Twitterju malo za neslano šalo, malo za kislo zares, Alenki Bratušek sugerirajo, da je tudi nekdanji predsednik FPÖ Heinz-Christian Strache brez službe in bi zato lahko postal minister v slovenski vladi, ampak celo medije, ki iz takih neumnosti delajo news.
Resno, zakaj bi nekdo iz druge države — države z bolj normalnimi mediji, če nič drugega — hotel biti član vlade v državi z abnormalnimi mediji? 
Čeprav to postane razumljivejše, če vemo, da je bil sedanji predsednik taiste stranke Norbert Hofer proti temu, da bi prej samo avstrijski državljanki Angeliki Mlinar dovolili postati tudi slovenska državljanka — ker da bi to lahko škodilo avstrijskim interesom.
Glede na to, da v Sloveniji iz vseh lukenj lezejo poznavalci, ki sveto prepričani trdijo, da bi Angelikino ministrovanje škodilo slovenskim interesom, deluje zelo pomirjujoče, da njihovi avstrijski bratje v nespameti trdijo, da bi to škodilo avstrijskim interesom.

Zadnje ne pozabiš nikoli — do naslednje

Največji problem Angelike Mlinar ni v tem, da je baje nekoč imela za sosedo Tjašo Andrée Prosenc na Wolfovi 1 — ali celo Senico in Kresalovo nekje v Trnovem. Ne, njen največji problem je Alenka Bratušek ali še bolj konkretno SAB. Mlinarjeva je kandidatka za ministrico kot kdorkoli drug in bo ministrica kot kdorkoli druga. Mogoče bo uspešna, mogoče ne. Je pa seveda dejstvo — njej v plus —, da stopa v majhne čeveljce, ki sta jih prej nosila tisti Bandelli in nek Perič. Uspeh ji je skorajda zagotovljen.
Angelika Mlinar je bolj plus za Alenko Bratušek kot pa obratno. Predsednici stranke se je z Angeliko posrečila vsaj na prvi pogled dobra kadrovska poteza, zato se zdaj na to šlepa, kot da že célo zgodovino svoje stranke vleče dobre kadrovske poteze, ker si ljudje pač zapomnijo le zadnjo.

NAROČI SE
#Alenka Bratušek #vlada #Angelika Mlinar
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke