Kolumne

Slovenija ni ena, Sloveniji sta dve (1.): Na alter proslavi na Prešercu

26.6.2021 / 06:10 Komentiraj
O požegnani, državotvorni proslavi več jutri. Po proslavi nisem bil v formi za sesuvanje te Pirkovičeve Opernball Evrovizije.

Proti mojim pričakovanjem je bil dan državnosti še kar zabaven. Pravzaprav sem si ga zabavnega sam naredil. Nazadnje sem se namreč odločil, da si bom alternativno, protivladno proslavo na Prešernovem trgu ogledal v živo, potem pa hitro šibal domov in spremljal še uradno, državno, tako imenovano osrednjo proslavo po televiziji.

Kar sledi, je torej nekakšna post festum live blog fotoreportaža o alternativni proslavi na Prešercu — z dvema antivakserskima intermezzoma pred TVS in enim impersonatorskim pred Maximarketom tik pred ono drugo proslavo.

O požegnani, državotvorni sceni pa več jutri. Po proslavi nekako nisem bil pri volji, da bi sesuval Igorja Pirkoviča.

Kar mene zadeva, se je začelo v bistvu že popoldne, okrog štirih, ko je še pritiskala vročina in je bilo razgreto mesto komajda obljudeno. No, ni pa bilo prazno: malo je bilo kvečjemu civilistov, je pa zato mrgolelo policije.

Videti toliko policistov na kvadratni kilometer je

Tako imenovana alternativna proslava dneva državnosti in obenem protivladne demonstracije. Prešernov trg, 25. junija 2021. Verjetno manj ljudi kot 27. aprila, pa vendar kar precej glede na to, da so že počitnice. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE