Kolumne

Slovenija je bolana za 348 milijonov evrov na leto

30.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Smo povprečno zdravi, a nadpovprečno odsotni z delovnih mest. Število izgubljenih dni na leto je krepko čez 10 milijonov.

Slovenci imamo do bolniške odsotnosti prav poseben odnos. To ni samo čas, ki ga zaradi bolezni v miru preživimo, da se pozdravimo in rahabilitiramo, medtem ko nas delodajalec za to plača v višini 90%v naše plače. To je tudi čas, v katerega ne more in ne sme (skoraj) nihče posegati. To dobro vedo običajni državljani, zaposleni — pa tudi politiki.

Število izgubljenih delovnih dni zaradi bolniške odsotnosti je pri nas že vrsto let zaskrbljujoče. Evropsko povprečje presegamo za okoli četrtino. Smo povprečno zdravi, a nadpovprečno odsotni z delovnih mest zaradi bolezni. Število izgubljenih dni na leto se giblje krepko prek 10 milijonov.

Pošteno je treba povedati, da ob povsem realnih boleznih na visoko številko bolniških vpliva tudi višanje upokojitvene starosti in podaljševanje pokojninske dobe. Raste tako dolgotrajnejša bolniška nad 30 dni, ki gre v breme zdravstvene zavarovalnice, kot tudi bolniška v breme delodajalcev — do 30 delovnih

»Slovenci smo precej manj produktivni, kot bi bilo razumeti iz preživetega jugo stereotipa o pridnih in marljivih Slovencih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE