Kolumne

Slovenija 2091 (1.): Distopija demokracije, politike, države

30.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Naše prvo stoletje: sprva optimizem, nato degradacija, konflikti, atentat, puč, hunte — potem pa demilitarizacija in preporod.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena fiktivni, a ne nerealni stoletnici slovenske osamosvojitve oz. ustanovitve države. V prihodnjih dneh sledita še teksta pisateljev Toneta Partljiča in Branka Gradišnika.


Idejo za to temo sem dobil sredi junija, ko so se bližale proslave ob tridesetletnici slovenske osamosvojitve. Takrat je bilo že prepozno, da bi jo realiziral v datumskih okvirih te rubrike in obenem sinhroniziral s slovesnostmi, ki se jim tudi mediji niso mogli izogniti. Pa tudi če bi šlo časovno skozi, si ne bi upal motiti posvečenih, slovesnih, vznesenih domoljubnih trenutkov.

Trideset let ni malo — mi je šlo po glavi —, veliko pa tudi ne. Trideset let je veliko za državljana, za državo pa ne. Država je za vedno, si domišljamo. Odkod ta obsesija s proslavami?

Trideset let je veliko za državljana, za državo pa ne. Država je za vedno, si domišljamo. Resno proslavljanje osamosvojitve bi bilo upravičeno šele po stotih letih. Prej pa ne. — [Fotografija: Srđan Živulović/Bobo]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE