sti čas
#predsedniške volitve #volitve
Slovenci bodo dobili predsednico: Natašo Pirc Musar ali Ljudmilo Novak
Logo 06.07.2022 / 06.15

Ker imajo samo eno stvar raje kot novi obraz, ki jih še ni razočaral: stari obraz, ki jih ni PREVEČ razočaral. To je pravilo.

»Ni jasno, kako si lahko gospa Krajnikova predstavlja, da bi lahko bila uspešna v boju za predsednico republike.« — [

Gre za vprašanje skladnosti. Za pravilo, da imajo Slovenci samo eno stvar še raje kot novi obraz, ki jih še ni razočaral — in to je stari obraz, ki jih še ni preveč razočaral. To logiko potrjujejo politične kariere Kučana, Drnovška, Pahorja. Sami stari obrazi, ki volivcev niso preveč razočarali.

Stari obraz, ki ga poznamo

In zdaj je tu Nataša Pirc Musar. Stari obraz. Ki ga poznamo. Poznamo njena stališča. Logiko njenega delovanja. Poskrbela je tudi že, da poznamo tudi njeno premoženjsko stanje. Odlična poteza! Skratka: stari obraz, ki ni še nikogar preveč razočaral. Točno to. Najljubša izbira Slovencev in Slovenk. Zato bo na volitvah zmagala.

Zanimivo je, da drugi kandidati in kandidatke, ki se kot po tekočem traku prijavljajo v boj za predsednika oz. predsednico Republike Slovenije, tega ne vidijo. In so prepričani, da lahko zmagajo. Da so oni tista prava, zmagovalna izbira.

V tem smislu najbolj izstopa kandidatka Nina Krajnik. Ki si je vse možnosti za zmago zapravila že z nedavnim intervjujem v nedeljo zvečer pri Jožetu Možini.

Možina se je kar topil

Ni jasno, kako si lahko gospa Krajnikova predstavlja, da bi lahko bila uspešna v boju za predsednico republike. Že res, da se je Možina ob njej kar topil. In že res, da jo podpira četica desnih intelektualcev. Ki jo bo menda vodil sam Jambrek.
Nerodno je, da Krajnikova ni dojela, da ji ta četica z Jambrekom na čelu lahko prej škodi kot koristi. Kot tudi ni dojela, da ji navajanje netočnih informacij v omenjenem intervjuju ne more prinesti politične kredibilnosti. Nekateri smo namreč dovolj stari, da se iz lastne izkušnje spomnimo — ko sama še ni bila niti rojena —, kdo je v Slovenijo prinesel lacanovsko psihoanalizo. In kdo je ustanovitelj mednarodno priznane Ljubljanske šole za psihoanalizo. To seveda ni Krajnikova. Takrat je morda hodila v vrtec.

Projekt desnice

A tudi če pustimo zgodovino, je jasno, da je Krajnikova projekt desnice. Treba se je samo spomniti komentarja Marka Balažica iz obdobja pred volitvami, da bi desnica za boljše volilne rezultate morala nagovoriti tudi intelektualce.
Zdaj je seveda jasno, da je Krajnikova tista, ki naj bi nagovarjala intelektualce. Kot je jasno tudi, kaj ta projekt vsebinsko pomeni. Ob njenih občudovalcih in podpornikih ni o tem niti sence dvoma. Totalitarni refleks je nedeljiv. Če ga posameznik ima, se udejanja v vseh njegovih delovanjih. Zdaj imamo novo potrditev tega dejstva.

Da je Krajnikova napačna stava, je očitno jasno tudi vodji slovenske desnice, Janezu Janši. Ta se je namreč odločil v boj poslati svojega sodelavca in po mnenju nekaterih tudi naslednika Anžeta Logarja. Logar je v ponedeljek naznanil, da se podaja v boj za predsednika. In Krajnikovo že v Odmevih takoj povozil. Brez napadalnosti. Ampak vseeno povozil. Kar pomeni, da je desnica razklana.

Janša že ve

Janšev uvid, da je Krajnikova napačna izbira, je točen. Kandidatka s svojim govorjenjem ne more prepričati ne kmetov ne drugih delov nižjih slojev, ki so tradicionalni volilci desnice. Tega, kar ona govori, ti volilci ne razumejo. Ne vedo, kdo je Deleuze. Ne vedo nič o njegovi teoriji singularnosti. Isto velja tudi za večino desnih volilcev, ki pripadajo srednjemu sloju. Desnih intelektualcev, ki vedo, kdo je Deleuze in za kaj pri njegovi teoriji singularnosti gre, pa je premalo, da bi Krajnikovo lahko izvolili. Poleg tega najbrž vsak, ki kaj ve o Deleuzu, ve tudi to, da pri njem ne gre za nekakšno slabo verzijo tačerizma, kot to zveni pri Krajnikovi.

To ni Anže Logar

Skratka: JJ se je odločil prav. Desnica za zmago na predsedniških volitvah potrebuje drugega kandidata. Toda to ni Anže Logar. Morda bo z Natašo Pirc Musar v drugem krogu — a premagal je ne bo. Je namreč star obraz, ki je mnoge že razočaral. Desnica bi za resno konkurenco Musarjevi potrebovala star obraz, ki volivcev še ni preveč razočaral.

Resnici na ljubo ta obraz ima. In sicer Ljudmilo Novak. Če se bo Novakova odločila kandidirati za predsednico republike, bomo v drugem krogu izbirali med njo in Musarjevo.

A katerakoli že bo zmagala — Slovenci bomo od letos naprej imeli predsednico Republike Slovenije. Če se vmes ne zgodi kaj res kolosalnega.

NAROČI SE
#predsedniške volitve #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke