Kolumne

ŠKL Pasijon: Je suis Jernej Lorenci in zahtevam umetniško svobodo!

11.9.2020 / 06:10 Komentiraj
Stalinisti so se lotili umetnika z moralnopolitičnimi argumenti. To spominja na pogrome proti Kocbeku, Rožancu, Šalamunu.

Človek požrl živega netopirja? In to predstavil kot umetniško akcijo? Noro in neverjetno. In ogabno.

Noro in neverjetno pa je tudi, ko se desničarski farizeji s svojim arzenalom frač spravijo na dotičnega performerja, kot da gre za trend umetniške gnusnobnosti — ne pa za marginalca, ki se je uvalil v rezidenčni status v nekem našem kudu.

Tako potem napišejo, da so netopirji zaščitene živali, »ki jih nikakor ne bi smeli jesti še živeče«. (Aha. Ker mrtvi, na žaru ali marinirani, pa teknejo?) In da so »nasprotniki aktualne slovenske vlade […] z javnim ubijanjem živali [prestopili] vse meje zdravega razuma.«

Zato ni čudno, da idioti po drugi strani obtožujejo bolj resnega umetnika, da je — oz. bo! — Škofjeloškemu pasijonu »odvzel to, zaradi česar je sploh nastal, namreč njegovo versko-duhovno podlago« in ga spremenil v »performans v slogu levičarskih kvazi-umetnikov«?

Je suis Jernej Lorenci in terjam svojo umetniško in vsakršno svobodo.

Problem ni...

Prizor iz Lorencijeve uprizoritve Škofjeloškega pasijona (1721) v kranjsko-ptujski koprodukciji. — [Fotografija: Nada Žgank]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE