Kolumne

Sistemskega rasizma v ZDA ne bo odpravila odločitev proti sistemskemu rasizmu

13.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Črnopolti zahtevajo enakopravnost po socialnih kazalcih, pa tudi v (samo)percepciji. Lepo in pravično — a neuresničljivo.

Nekaj dni nazaj me je kolega vprašal, ali sem čutila sistemski rasizem, ko sem živela v ZDA. Odgovor je bil pritrdilen. Sistemski rasizem je bil ena tistih dimenzij, zaradi katerih v ZDA ne bi živela. Drugi je bil njihov zdravstveni sistem. In po več kot desetih letih sta se oba razloga potrdila kot sistemski napaki ZDA.

A je treba vedeti, da je sistemski rasizem v ZDA bistveno bolj kompleksen problem, kot ga zdaj opisujejo demonstranti. In drugi vpleteni. Ti namreč sistemski rasizem razumejo kot nekaj, kar je mogoče z odločitvijo odpraviti. Po njihovem bi problem lahko rešili tako, da bi se nekateri — recimo ameriška politična elita — odločili, da ga bodo odpravili. Pa bo potem vse v redu. To naivno razumevanje je razširjeno tudi v Evropi. 

Problem sistemskega rasizma je bistveno bolj zapleten. Kot pove že oznaka, gre za rasizem, ki je povezan s sistemom. Kar pomeni, da je treba spremeniti sistem, da bi ga odpravili. In tu se postavlja vprašanje,

Vivien Leigh (1913–1967) kot Scarlett O’Hara in Hattie McDaniel (1892––1952) kot njena služkinja Mammy v filmu V vrtincu (1939). — [Fotografija: Silver Screen Collection]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE