Kolumne

Sistemskega rasizma v ZDA ne bo odpravila odločitev proti sistemskemu rasizmu

13.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Črnopolti zahtevajo enakopravnost po socialnih kazalcih, pa tudi v (samo)percepciji. Lepo in pravično — a neuresničljivo.

Nekaj dni nazaj me je kolega vprašal, ali sem čutila sistemski rasizem, ko sem živela v ZDA. Odgovor je bil pritrdilen. Sistemski rasizem je bil ena tistih dimenzij, zaradi katerih v ZDA ne bi živela. Drugi je bil njihov zdravstveni sistem. In po več kot desetih letih sta se oba razloga potrdila kot sistemski napaki ZDA.

A je treba vedeti, da je sistemski rasizem v ZDA bistveno bolj kompleksen problem, kot ga zdaj opisujejo demonstranti. In drugi vpleteni. Ti namreč sistemski rasizem razumejo kot nekaj, kar je mogoče z odločitvijo odpraviti. Po njihovem bi problem lahko rešili tako, da bi se nekateri — recimo ameriška politična elita — odločili, da ga bodo odpravili. Pa bo potem vse v redu. To naivno razumevanje je razširjeno tudi v Evropi. 

Problem sistemskega rasizma je bistveno bolj zapleten. Kot pove že oznaka, gre za rasizem, ki je povezan s sistemom. Kar pomeni, da je treba spremeniti sistem, da bi ga odpravili. In tu se postavlja vprašanje, kateri sistem je...

Vivien Leigh (1913–1967) kot Scarlett O’Hara in Hattie McDaniel (1892––1952) kot njena služkinja Mammy v filmu V vrtincu (1939). — [Fotografija: Silver Screen Collection]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE