Kulumne
#šiško
Šiško unter alles: Klovni ne naredijo nič žalega. Klovni samo zajebavajo.
Logo 06.01.2020 / 19.44

Do Šiška bi se morali obnašati tako kot publika, ki se v cirkusu vživi v klovnov nastop in se tolče po trebuhu od smeha.

»Šiško je dokazal, da je Slovenija dežela, v kateri ljudje hodijo gledat v cirkus klovne tako resno, kot hodijo gledat politične drame v gledališče.«

Klovn je klovn, če ga ljudje, ki ne hodijo okog z rdečimi noski in se v prevelikih čevljih ne spotikajo ob svoj IQ, dojemajo kot artista, izvežbanega v bolj ali manj posrečenem posmehovanju človeški neumnosti. Samo pod temi pogoji klovn funkcionira kot klovn.
Happening na obletnici Pohorskega bataljona, ko se je Šiško prišel predat pred kamere v prisotnosti politične nomenklature, ni dokazal samo tega, da je po skupini Laibach — bei allem Respekt — najbolj talentiran provokator v zgodovini Slovenije. Dokazal je tudi to, da je Slovenija dežela klovnov. Namreč dežela, v kateri ljudje hodijo gledat v cirkus klovne tako resno, kot hodijo gledat politične drame v gledališče.
Šiško ni klovn v pravem pomenu besede. Resda se obnaša kot klovn, vendar ga normalni, nenašemljeni ljudje ne dojemajo kot klovna. On je enak med enakimi ali vsaj podoben med podobnimi. Eden izmed nas. Malo bolj čuden kot večina že mogoče — ampak to je pa tudi vse. 

Nič posebnega

Ker kaj pa Šiško v bistvu dela takega, česar drugi ne delajo? Še več! Kaj on dela takega, čemur ne bi posvečali vsaj toliko pozornosti — če že ne čutili posledic —, kot če to delajo drugi?
Šiško je ustanovil gibanje. Šiško je kandidiral za predsednika Republike. Šiško je kandidiral za župana Maribora. Šiško je kandidiral na evropskih volitvah.

Ne priznaje on ovaj sud!

Andreja Šiška bi bilo treba ignorirati. Ali se iz njega vsaj nesramno norčevati. Do njega bi se morali obnašati tako kot publika, ki se v cirkusu vživi v klovnov nastop in poka od smeha.
Ampak ne. Mediji o njegovih ekshibicijah poročajo z redko nepristranskostjo, zadržanostjo, če že ne z naklonjenostjo ali razumevanjem. Tako kot Delo v tistem famoznem tekstu, v katerem so nam sugerirali, da se mu ne bi smeli smejati, ker ga skrbi situacija z migranti.
In če so mediji do Šiška polemični in kritični, so polemični in kritični tako kot vsakega drugega politika, ki po njihovem mnenju ne dela (ali ne misli) v prid Sloveniji.
Tako so strankarski veljaki po njegovi samopredaji pri Treh žebljih hiteli poudarjati, da je to bila nedopustna zloraba spomina na padle. Kaj res? Kje pa ste že videli klovna, ki bi mu bilo kaj sveto? Kot da je bil Šiško del komemorativnega protokola.
Tudi ne vem, zakaj ga je bilo treba zaradi te njegove butaste varde ovaditi in mu soditi in ga na koncu še celo obsoditi.
Očitno so ga hoteli zašiti na ziher. Ker v resnici ni poskušal nasilno spremeniti ustavne ureditve — fake puške bi bile preveč ali premalo za še tako prepotentnega tožilca —, so ga obtožili samo za ščuvanje.
Ampak če je res šlo za ščuvanje, bi lahko obtožili in obsodili še najmanj pol Slovenije.
Šiško pa je s tem dobil priložnost, da ponovi tisti dobro, staro, nepozabno Titovo reklo: »Ne priznajem ja ovaj sud!«

Klovni so bad guys samo v filmih

Da se človek s pozivom na prestajanje zaporne kazni dva, tri tedne svobodno šeta po Sloveniji (in po družbenih omrežjih), ne da bi ga prijeli, je totalno neverjetno. Kot da mu je Policija hotela pomagati, da bi ja vzbudil čim več pozornosti, preden se je to neizbežno zgodilo.
Nad mediji smo že zdavnaj obupali. Ignorirati Šiška ali posmehovati se mu kot klovnu bi pomenilo, da bi ga morali ignorirati in se mu posmehovati vsi. Vsi mediji, namreč. To pa je seveda gladko nemogoče. Šiško je dogodek v mestu Gogi, kjer vsi radi špegajo, kaj se dogaja.
Andreja Šiška je treba nekako eliminirati. Tega pa seveda moremo niti z medijskim ignoriranjem, kaj šele z represijo. Sodni aparat se je prenaglil. Moral bi počakati, da bi Štajerska varda naredila nekaj res moralno, državljansko prepovedanega in pravno nevzdržnega. Če bi se recimo vardisti oborožili s pravim orožjem. Ali recimo dejansko prevzeli ali poskušali prevzeti oblast na meji. Ali bog ne daj nekoga maltretirali ali celo počili.
Ampak hej, klovni tega ne delajo. Klovni ne naredijo nikomur nič žalega. Klovni niso oboroženi in se ne oborožujejo. Klovni nič ne delajo zares. Klovni vas samo zajebavajo. Klovni so bad guys samo v filmih.
In če vam grejo klovni na živce, potem ne hodite v cirkus. Niti se ne zmenite za njihove točke.
In če še to ne pomaga — če so pač preveč nadležni in nastopajo na ulicah ingmajnah —, potem jih zašijte zaradi kaljenja javnega reda in miru ali motenja posesti ali nečesa podobno trivialnega. 

NAROČI SE
#šiško
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke