Kolumne

Sindrom visokega maka: Vsi enaki, vsi srečni

30.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Rezanje tistih, ki štrlijo iz povprečja, se še posebej razmahne v predvolilnih obdobjih, ko je ta sindrom v službi politike.

Stereotip o Slovencih in Slovenkah, ki je pogosto predmet analiz, člankov, blogov, razmišljanj in tudi šal, je povezan z nenavadnim protislovjem, da imamo težavo priznati, se veseliti ali pošteno ovrednotiti sočlovekove vrline, znanje, sposobnosti, dosežke. Ne znamo iskreno reči, da je pa ta človek dober ali res uspešen in da mu to tudi privoščimo. Kot bi se ob priznanju superiornosti drugega človeka počutili tesnobno.

Je to zavist? Nevoščljivost? Je to nacionalna bolezen? Morda ostanek socializma? Saj namreč radi rečemo, da smo imeli socializem že v genih, češ, Slovenci smo egalitarci. In da je uspešnega človeka treba takoj odrezati. Politika medijsko uničiti, menedžerja diskreditirati, diskvalificirati, relativizirati njegov poslovni uspeh, poiskati njihove spodrsljaje iz prejšnjega stoletja in podobno.

Čim bolj enaki

Pri nas moramo biti vsi čim bolj enaki. Imeti moramo približno enake plače. Vsi moramo pripadati srednjemu razredu. Voziti moramo...

”Že v stari Grčiji so govorili, da bo prva posekana tista roža, ki je zrasla nad ostale. Psihologi temu pravijo sindrom visokega maka.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE