Kolumne

Shoot now, ask later. Ne pozabite: petarde so na trgu.

25.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Brez petard bi vladala mučna informacijska tišina. Prodajajo in mečejo jih zato, ker nas brez pokanja petard ne bi nič zanimalo.

Včasih je bilo za diskreditacijske novice — ne nujno, a po možnosti fake news — bolje poskrbljeno. Še več! Včasih je bilo za novice nasploh bolje poskrbljeno. Celo za resnične in afirmativne in verodostojne! 

Tako so recimo nekoč davno poskušali podtakniti presvetlemu kardinalu nezakonskega otroka. Spet drugič — če omenim samo ta dva masterplana — so prišli z domnevo, da je predsednik vlade prejemal podkupnino ali vsaj obljubo podkupnine na neznanem kraju ob neznanem času.

Očitki temu ali onemu so bili skratka konkretni in so imeli takšne in drugačne, tako želene kot nepredvidene moralne in praktične posledice. Predvsem pa so bili vznemirljivi. Šokantna je bila že sama misel, da bi nekaj lahko bilo res.

Iz tedna v teden

V dobrih, starih časih si še tako družbenopolitično brezbrižen in od medijev odklopljen človek ni mogel privoščiti, da ga neka na novo odkrito afera ne bi zanimala. Predvsem pa je vsemu temu še lahko sledil, ker se to ni dogajalo iz...

“Mnogi, ki jim pride v roke nepreverjena, že na daleč sumljiva informacija, jo brez razmišljanja objavijo takoj. Ker bi jih lahko nekdo prehitel.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE