Kolumne

Sex and the Pity: Moralist vedno pove več od moraliziranca

9.2.2021 / 06:10 Komentiraj
Spolno nadlegovanje ne samo obsojamo, ampak ga tudi pričakujemo, iščemo, komaj čakamo. Čutimo se dolžne. Radi moraliziramo.

Absolutno se strinjam, da je spolno nadlegovanje nesprejemljivo in da je treba o tem govoriti in na vse možne načine preprečevati. Ker ničelna toleranca pa to.

Ima pa ta družbena deviacija in reakcije nanjo še druge aspekte. Če spolno nadlegovanje sámo v vseh svojih oblikah — od nedolžnih, neslanih priložnostnih pripomb pa do dolgega, resnega, duševnega ali celo telesnega zlorabljanja fizične ali socialne moči in statusa — kaže na pokvarjenost, moralne hibe ali spodrsljaje perpetratorjev, pa naš odnos do tega (kaznivega) dejanja ter žrtev in storilcev kaže na to, kako današnje družbe moralno funkcionirajo.

Komaj čakamo

Tega ne pišem zato, da bi bog ne daj relativiziral krivdo in škodo, ki pri tem nastajata, temveč zato, da bi opisal fenomen moralne indignacije javnosti, ki ta razkritja spremlja.

Dejstvo je, da družba — torej javnost — primere spolnega nadlegovanja ne samo obsoja, temveč jih tudi išče. Tovrstna razkritja

“Družbena sramota je učinkovito sredstvo družbene kontrole že od nekdaj — ni pa bila kot oblika neformalnega pritiska še nikoli prej tako množična in močna.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE