Kulumne
#evrovolitve 2019 #Evropa #EU #evrovizija,
Sempre più liberi noi: 29 let stara pesem za letošnje evropske volitve
Logo 31.05.2019 / 09.14

Maastrichtska pogodba? Si predstavljate še bolj čudno temo evrovizijskega hita? Ampak poanta je lepa. Še danes. Skupaj.

Zadnje dni sem kar trikrat, na treh različnih radijskih postajah slišal eno in isto evrovizijsko zmagovalno skladbo. Iz leta 1990!
Se še spomnite, katera je to bila?
Res je, da bo čez dva tedna ESC in da je treba občinstvo senzibilizirati. In res je, da se v tem času na radijskih valovih razlega še marsikaj iz več kot 60-letnega EBU-jevega džuboksa.
Toda po mojem ni naključje, da glasbeni uredniki tri tedne pred evropskimi volitvami tako radi vrtijo ravno dobrega, starega Tota Cutugna, ki je s skladbo Insieme: 1992 — enim najboljših in najbolj nepozabnih evrovizijskih hitov — Italiji prinesel drugo in doslej zadnjo zmago.
Pa ne samo to: Insieme je po siceršnjih glasbenih merilih tudi najbolj nenavadna, netipična in najbolj politična evrovizijska zmagovalka. Predvsem pa je za razliko od drugih aktualna. Ni edina, ki se je spomnimo, je pa definitivno edina, ki je še danes aktualna. Politično aktualna. Aktualna za Evropo in za Evropsko unijo.
Pesem za evrovolitve.

4000, 1984, 2001, 1992

Insieme je tudi skladba, v kateri in okrog katere se mešajo in prerivajo glasbene in kanconjerske bizarnosti, kronološka politična naključja, ironija in tragika zgodovine, seveda pa tudi upanja in razočaranja mnogih evropskih držav in narodov — takrat in dandanes.
Za začetek: razen Tavčarjevega satiričnega romana 4000, Orwellovega antiutopičnega romana 1984, Kubrickovega ZF filma 2001: Odiseja v vesolju in Cutugnove skladbe Insieme: 1992 ne poznam nobenega naslova, ki bi vseboval letnico v prihodnosti.
Se vam zdi to primeren, pričakovan naslov za evrovizijsko skladbo? Absolutno ne. In še več! Toto Cutugno je prehitel aktualni koledar samo za dve leti — ne pa za 2109 ali 36 ali 33 let kot Tavčar, Orwell, Kubrick.
Naprej: Toto Cutugno je zmagal v Zagrebu. Na Hrvaškem. (Natanko deset let in en dan po Titovi smrti.) Po zmagi skupine Riva s skladbo Rock Me leta 1989 je bila Evrovizija naslednje leto namreč v Jugoslaviji.
Jugoslavija je na Evroviziji formalno sodelovala samo še dvakrat. Usodnega naslovnega leta 1992 zadnjič. Ko je v bistvu tekmovala samo še Srbija. Divjale so že vojne. Nekaterih je bilo celo že konec.
Naprej: Cutugnovi backup vokali oz. prateći vokali v Zagrebu so bili člani slovenske skupine Pepel in kri. Skupine, ki je 15 let pred tem sama sodelovala kot jugoslovanska predstavnica na Evroviziji s še bolj nepozabno skladbo Dan ljubezni. Vsaj pet članov Pepel in kri.

Maastrichtska pogodba

Kaj je bilo leta 1992? Zakaj je ta letnica z dvopičjem — pomensko tako rekoč na silo, ker v besedilu niti ni omenjena — stlačena v naslov sladbe Tota Cutugna?
Leta 1992 je bila sprejeta Maastrichtska pogodba (podpisana 7. februarja 1992, v veljavo stopila 1. novembra 1993). Si lahko predstavljate bolj bizaren motiv pesmi? Ampak vseeno. Ali nima ta skladba lepe poante? Bratstvo i jedinstvo, brotherhood of man, liberté-égalité-fraternité itd. itd.? No, mimogrede: takoj za Totom Cutugnom je v dvorani Vatroslava Lisinskega nastopila avstrijska zastopnica Simone s skladbo Keine Mauern mehr (Nič več zidov). Ne smemo pozabiti, da je pol leta pred tem padel Berlinski zid. Besedilo avstrijske skladbe se je med drugim glasilo takole:
»Zur selben Zeit vor einem Jahr/Hat niemand sich’s gedacht/Dass unser Freiheitsdrang/Den Sprung nach vorne macht/[…] / Denn unsere Zukunft wird erst jetzt geboren/Viele Sprachen, viele Ohren/[…]/Keine Mauern mehr/No walls anywhere/Keine Mauern mehr/Tomber les barrières/[…] Keine Mauern mehr/Nema više zidova/Keine Mauern mehr …«
Ah, zlati časi Evrovizije …

Hamu és vér

Ne pozabimo tudi, da je to skladbo pel pevec in skladatelj, čigar največji hit je bila skladba — če ne štejemo soavtorstva popevke L’Été indien Joeja Dassina — L’Italiano. Katere besedilo se med drugim glasi takole:
»Buongiorno Italia/gli spaghetti al dente/e un partigiano come Presidente/con l’autoradio sempre/nella mano destra/e un canarino sopra la finestra«.
Seveda pa je ironično tudi to, da je 29 let pozneje ravno država, iz katere prihaja Toto Cutugno, tista, ki ni več navdušena nad evropsko idejo. Vsaj ne nad tako, o kateri je on pel. Država, ki tebe, Evropejec, ne vidi več kot nekoga, ki je »così lontano e diverso« in kot »un amico che credevo perso«. Država, ki pod njihovo sedanjo vlado ni več »sotto lo stesso sogno« kot tiste, ki še vztrajajo pri političnem izročilu, o katerem je pel Toto.
Cutugnovo evropolitično liriko si je v bistvu prisvojil Salvini, ki zdaj s svojimi mednarodnimi backup vokali Cenere e sangue oz. Hamu és vér oz. Cendre et sang oz. Popiół i krew prepeva:
»L’Europa non è lontana/C’è una canzone italiana/Per voi/Insieme. Unite, unite, Europe!«
A kakorkoli, staro pesem Evrovizije smo dobili nazaj. Novo staro pesem. Pesem za letošnje evropske volitve. Zato jo moramo poslušati tako, kot je takrat zvenela. Insieme: 1992.

NAROČI SE
#evrovolitve 2019 #Evropa #EU #evrovizija,
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke