Kolumne

Še to o splavu: “Ne mečite kamnov v to tablo!” ali izzivanje po nepotrebnem

25.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Vprašajmo se enkrat malo drugače: zakaj tisti, ki podpirajo obstoječo pravico, o njej govorijo tako, kot da jo nam kdo odreka?

Že ko sem pisal svojo Večerovo nedeljsko kolumno in pripravljal včerajšnji ponatis na Fokuspokusu, mi je bilo jasno, da je abortus v medijih preveč kompleksen, da bi v okviru danega obsega mogel zaobjeti vse aspekte. Zato sem nekatere pustil ob strani in jih zdaj v nadaljevanju obrazlagam.

Karkoli že si o zadevi mislimo, abortus ni družbeni problem. Abortus je problem posameznika (ali dveh) — ali vpletenega ginekologa —, zato iz tega ni treba delati družbenomoralne, demografske drame.

Zakaj razpravljamo? S stališča nasprotnikov to slo po debati še nekako razumem. Vprašajmo se torej drugače: ne zakaj so fanatiki prepričani, da je abortus umor, temveč zakaj tisti, ki podpirajo pravico — obstoječo, ustavno pravico —, o njej govorijo tako in toliko, kot da jo nam kdo odreka?

Resna grožnja?

Ko je Aleš Primc — bog ga nima rad! — zaradi štirih pravici do splava naklonjenih oddaj v treh mesecih na Radiu Slovenija zahteval odstop direktorja Mirka Štularja in za...

”Kokodakanje pro-liferjev ni zdi neka resna grožnja — vsaj ne v Sloveniji —, a navsezadnje, kdo pa nima pravice do kokodakanja? To je dandanes priljubljena oblika družbenopolitičnega kratkočasja.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE