Kulumne
#janša go home #smrt janšizmu #Janša
Še pomnite, tovariši, ta slogan za vse čase? JANŠA GO HOME!
Logo 04.07.2020 / 06.10

Da Janša ne šteka ali noče štekati slogana »smrt janšizmu«, ni samo njegov problem, ampak tudi vaš, naš. Družbeni problem.

»Slogan JANŠA GO HOME! je slogan za vse čase, vse situacije, vse politične razmere vse Janševe nacionalne in politične vloge.«

Janša je bodisi paranoik ali pa je paranoja njegova strategija. Dela se bogega in butastega, da ga hočejo ubiti, ker slogan »smrt janšizmu« v svoji funkcionalni nepismenosti ali politični zvitosti razume kot grožnjo s smrtjo njemu osebno in volicem SDS. 
Najprej sem mislil, da je ta fora z 220.000 volilci, ki da jim protestniki z inkriminiranimi transparenti želijo, samo neslana desničarska šala. Da gre samo za demagoško pumpanje Nove24TV, ki je prva kvantificirala bodoča trupla in obsodila bodoče storilce.
Ampak to ni joke. Kot je razvidno iz njegovega pisma Šketi, Janša očitno resno misli! Janša govori o »spodbujanju k množičnim umorom«! 

Fabrikacija argumentacije

Slovenski desničarji me spominjajo na nogometaše, ki jih nasprotnik samo rahlo oplazi, pa se že spektakularno vržejo po tleh in se nekaj minut zvijajo od strašnih bolečin, dokler ne priteče zdravnik in jih pospreja z analgetikom.
Poanta desničarske taktike jadikovanja zaradi domnevnih žalitev in poniževanj, deprivilegijev, drugorazrednosti ali celo domnevnih groženj s smrtjo pa seveda ni zavlačevanje oz. ohranjanje prednosti kot pri nogometu.

Burna zgodovina

Slogan ima burno zgodovino. Konec 80. let si je nekdo na Mladini — ko je tam znal kaj objaviti še Janša — izmislil naslov Mamula go home. Šlo je za to, da je admiral Branko Mamula, tedanji jugoslovanski obrambni minister (zvezni sekretar za ljudsko obrambo), šel nekam v Afriko prodajat orožje. 
Naslov je doživel svojo prvo ponarodelo persiflažo leta 1988 ali 1989 med procesom proti JBTZ, ko je bil Janša v vojaškem zaporu. Takrat je že kot slogan pomenil: »Izpustite ga iz zapora! Zahtevamo svobodo za Janšo!«
Naslednjič je bil slogan v uporabi leta 2012 in 2013, med tako imenovanimi vseslovenskimi ljudskimi vstajami v času druge Janševe vlade. Toda takrat je bil že pervertiran proti njemu. Takrat je to pomenilo dobesedno: »Pojdi domov!« — ali lepše, v jeziku »zombijev« in »levih fašistov« povedano: »Fuck off!«
Če se prav spomnim, Janševim privržencem nikoli ni prišlo na misel, da bi slogan JANŠA GO HOME! uporabili takrat, ko je bil Janša zaradi Patrie zaprt na Dobu. Pa bi seveda zelo pasal tudi v tisto situacijo.

Slogan za vse čase

Slogan JANŠA GO HOME! je slogan za vse čase, vse situacije, vse politične razmere vse Janševe nacionalne in politične vloge. Dobro je zvenel, ko smo ga hoteli spraviti iz zapora in ko je bila JLA naš skupni nemesis. Dobro je zvenel, ko smo ga imeli prvič poln kufer, ker nas je žalil. Dobro bi zvenel, ko so ga hoteli spraviti iz zapora tisti drugi — pa ga najbrž zato niso hoteli uporabljati, ker jih je asociral na nekega drugega Janšo.
In kaj bi bilo zdaj narobe, če na transparente pisali JANŠA GO HOME!? Nič. Bilo bi super. Njega samega bi med vrsticami te enovrstičnice opominjali, da je nekoč obstajal nek drug, boljši, prijaznejši, priljubljenejši Janša. Opominjal pa bi ta slogan tudi nas same, da je lepo biti viteški do nasprotnika, tudi če nasprotnik ni viteški do nas.

Dobri, stari slogan

Poglejte, človek je pač paranoičen. Pustimo zdaj ob strani, ali je to diagnoza ali samo taktika. Če ne šteka, da »smrt janšizmu« ne pomeni, da ga hočete ubiti, pač ne šteka.
Ampak da ne šteka, ni samo njegov problem. To je tudi vaš, da ne rečem naš problem. Družbeni problem.
Nikar si ne domišljajte, da so tožilci in sodniki funkcionalno kaj bolj pismeni od desničarjev. Pravniki so že po defaultu funkcionalno nepismeni, zato ni nemogoče, da se ne bi našel sodnik, ki bi o tem sloganu razmišljal enako ali podobno kot Janša.
To je tudi problem fair playa. Spotikanje sámo vam ne bo prineslo zmage, če ne boste dali gola. Zato bi bilo vredno razmisliti, ali ne bi bilo bolje spet začeti uporabljati ta dobri, stari slogan.

NAROČI SE
#janša go home #smrt janšizmu #Janša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke