Kolumne

Scenarist (ne)diplomatskega zapleta za domačo rabo je bil v bistvu Janša

22.9.2022 / 06:10 Komentiraj
Pahor je s podpisom štraf-odpoklica veleposlanika (in s fusnotami) še enkrat dokazal, da ve, kako ravnati v takih situacijah.

Poslavljajoči se predsednik republike je v zvezi s štraf-odpoklicem washingtonskega veleposlanika še enkrat dokazal, da ve, kako se je treba znajti v zapletenih situacijah. To se mi zdi bistvena poanta tega neslano smešnega, a tudi žalobnega diplomatskega zapleta za domačo rabo.

Predsednik Pahor je izrazil nezadovoljstvo z odpoklicem in s samim postopkom odpoklica. Ni mu bilo všeč, da se predsednik vlade Golob in zunanja ministrica Fajon nista z njim prej posvetovala. Za nameček pa se mu je ukrep zdel še pretiran, ker da ni nastala omembe vredna škoda.

Toda Pahorjevo nezadovoljstvo sámo po sebi ni bistveno. Bistveno je, da je odpoklic po dolžnosti in na predlog podpisal — in da je hkrati dal vedeti, da je ob tem nezadovoljen in da se z ukrepom ne strinja (v celoti).

To je bila elegantna rešitev, ki je je zmožen samo Pahor.

IFTTT

Predstavljajmo si, da bi Pahor zavrnil podpis veleposlanikovega odpoklica. To bi bilo precej precedenčno. Nenavadno. Predsednik je...

Veleposlanik je morda bil kamikaza. Mogoče je namreč domnevati, da je vedel ne samo, kaj dela, ampak tudi, kaj ga lahko zaradi tega doleti. — [Fotografija: MZZ]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE