Kolumne

Šarec ne gre na manj. Šarec gre na več. Zato je Šarec odstopil.

28.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Politične krize so za velike igralce. Ker očistijo areno. Ker preženejo podrepne muhe. Ki velikim grenijo življenje.

Vsi novinarji in komentatorji pravijo, da je premier Šarec »presenetljivo« odstopil. Zakaj »presenetljivo«? Ker mu v resnici ni bilo treba?

Roko na srce, Šarec bi lahko nadaljeval z manjšinsko vlado. In to neglede na to, da se je za odstop najprej odločil finančni minister, da je vlado kot minister nameraval zapustiti tudi Erjavec in da je Erjavca nadomestila lažje vodljiva, a šibkejša Pivčeva. In neglede na morebitne spremembe, viharje in orkane, ki morda šele prihajajo.

Šarec bi lahko nadaljeval zato, ker ima podporo vseh tistih, ki jim je jasno, da naslednjih volitev ne bodo preživeli. Vsaj najverjetneje jih ne bodo. V tej kategoriji so SAB, SMC in SNS. In morda še kdo. Nove, najverjetneje majske volitve bodo preživeli samo veliki politični igralci. Kamor Šarec trenutno še spada.

Ta »še« je po mojem tudi najverjetnejši razlog za Šarčev odstop. Kljub vseobčemu podcenjevanju se je Šarec izkazal ne samo kot relativno sposoben politik,

»Šarec je razmišljal racionalno. Kako iz situacije priti cel. S čim manj škode. In Šarec je seveda ugotovil, da mora na tej točki odstopiti.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE