Kulumne
#vlada #šarec
Šarčeva Schrödingerjeva šarada
Logo 28.01.2020 / 19.40

Doomsday scenariji: LMŠ zmaga, a ostane izolirana kot SDS. Šarca še pes več ne povoha. Ali pa sklene pogodbo s hudičem.

»Šarčev odstop je bil Schrödingerjev: obenem neumna in pametna poteza. Saj je Janša lepo rekel, ne? Ta koalicija je »politično truplo«. Že mogoče — ampak brca pa še vedno.

Čeprav nihče ne pozabi pripomniti, da je bil Šarčev odstop presenetljiv ali celo nepričakovan, se zdaj vsi delajo pametne in trdijo, da je bila premierova poteza najboljše, kar je v dani situaciji lahko naredil.
Sam pa pravim, da je bil Šarčev odstop v bistvu Schrödingerjev: obenem neumna in pametna poteza. Saj je Janša lepo rekel, ne? Ta koalicija je »politično truplo«. Že mogoče — ampak brca pa še vedno. 
Po bitki smo vsi generali. Pred in med bitko pa je general samo eden. Zato pa je general. In general mora znati predvidevati.
Marjan Šarec ima prav, ko je ob ponedeljkovem odstopu rekel, da s takšno vlado ne more izpolniti »visokih« pričakovanj državljanov.
Seveda ne. Ampak s tem samo dokazuje, da se je bridko motil, ko je sestavljal koalicijo in vlado. Da je bil preveč optimističen. Ker od človeka, ki si drzne postati predsednik vlade, ne da bi zmagal na volitvah, bi pa le pričakoval, da je toliko generalski, da si ne bo obetal zmage z razcapanimi plačanci, ki jim je bil njegov prapor slučajno bolj všeč od zmagovalčevega.

Srečno do konca svojih dni

Če je slučajno res, da je bil Šarčev odstop pametna poteza, potem moramo priznati, da je bil tudi pozna, prepozna. To bi lahko namreč teoretično naredil že prvi dan ali teden ali mesec. Verjetno je s tem odlašal in odlašal zato, da bi ohranil čim več dostojanstva, ki še pripada odstopljenemu predsedniku vlade.
Po prevladujočem prepričanju je bil njegov odstop pametna poteza zato, ker bodo predčasne volitve najverjetneje izločile iz parlamentarne igre nekatere doslej vladne špilferderberje, ki so ga kao (pri)silili k odstopu — zlasti SAB in DeSUS.
To pa je seveda tvegano. Šarcu se lahko zgodijo trije doomsday scenariji.
Brez Alenke Bratušek in Aleksandre Pivec bomo seveda vsi živeli srečno ali vsaj brezskrbno do konca svojih dni — ne samo Šarec. Ne bo pa mogel živeti, Šarec, brez Zdravka Počivalška, čigar ex-Cerarjeva stranka se za nič ne svetu ne bo več uvrstila v parlament.
Šarec bi moral najprej — torej pred odstopom — pripojiti poslance teh propadlih strank, ki vztrajajo na prizorišču samo še po inerciji, ker se pač že dolgo niso pojavili novi obrazi. Doslej je kazalo, da na tem dela, zdaj pa mu je očitno počil film in se je prenaglil. Šele potem bi bil Šarec dovolj močen. Zdaj pa še ni.

LMŠ kot SMC?

Šarcu se v primeru predčasnih volitev lahko zgodi, da bo LMŠ ostala sama. Namreč sama v tem smislu, kot je po volitvah 2018 ostala (skoraj) sama SDS. Torej prešibka — kljub moči relativne zmagovalke —, da bi sestavila vlado.
Drugi scenarij je za SMC še bolj katastrofičen. Šarcu se lahko zgodi, da ga na predčasnih volitvah niti pes ne bo več povohal, če smem uporabiti metaforo v njegovem stilu.
Na Šarčevem mestu se ne bi zanašal na trenutno solidno podporo javnega mnenja. Ali kaj šele na to, da je Cerarju na prejšnjih predčasnih volitvah — torej manj kot tri mesece po njegovem odstopu — uspelo dobiti celih deset poslanskih sedežev, kar je bilo glede na slabe ratinge njegove vlade naravnost neverjetno.
A če je SMC v štirih letih padla s 36 poslancev na deset, na koliko bo v malo manj kot dveh potem padla LMŠ s trinajstih?
Dinamika propada neke stranke zna biti bitch. Leto dni po državnozborskih volitvah ni več dobila SMC na evropskih niti 2%. Kaj pa če Šarec strmoglavi še hitreje kot Cerar?

Izdajalski scenarij

Tretji scenarij pa je tako rekoč izdajalski.
Recimo, da Šarec sestavi koalicijo z Janšo. Pragmatičen je že dovolj. Če si je upal sestaviti manjšinsko vlado s takimi modeli, ki so bili takrat na razpolago in pripravljeni, potem si bo upal skleniti tudi pogodbo tudi s hudičem, ki je tudi vedno na razpolago in pripravljen.
S tem bi Šarec mnoge, premnoge razočaral ali celo razjezil. A s svojimi retoričnimi spretnostmi bi nam že nekako prodal zgodbico, da je to končno res tito pravo mostograditeljstvo in velika koalicija in bla-bla-bla. Kaj šele v primeru, če bi bila taka good cop/bad cop vlada vsaj kolikor-toliko uspešna.
In res, to bi lahko bila velika Šarčeva šarada. Janša ne more biti v vladi, ne da bi ga nekdo nevtraliziral, normaliziral, rehabilitiral. Zato desnica ne more in more na oblast. S Šarcem pa bi lahko bila. Pa čeprav samo 501 dan.
Ampak tega ne bom prerokoval. Ker se zna zgoditi, da nazadnje sploh ne bo predčasnih volitev — in da se bo koalicija premešala sama od sebe in samo zato, da bi poslanci ostali vsaj na plačah, če že ne na oblasti.

NAROČI SE
#vlada #šarec
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke