Kulumne
#migranti #varda #šiško #šarec
Šarčeva desničarska paranoja. Ker pet minut časa. Šiško? Migranti? Whatever.
Logo 01.12.2019 / 13.05

Če ste morda pozabili, nekoč je obstajala doktrina »splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite«. Evo, zdaj spet.

»Ta vlada je popolnoma zmedena. Milo rečeno nedosledna.«

Če niste vedeli ali če ste morda pozabili, nekoč je obstajala tako imenovana doktrina »splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite«. »Temelji SLO in DS« je bil celo obvezen predmet na vseh faksih. Ne spomnim se več, ali samo v prvem letniku ali tudi v drugem. Čeprav ni nihče hodil na predavanja, smo s tem opravili z levo roko. Prišli smo samo na pisni izpit in vse od nekod preplonkali. Pri nas na Filofaksu je to predaval upokojen oficir JLA, ki je med našim prepisovanjem prijazno gledal stran.
To zdaj razlagam zato, ker se mi zdi, da »posamezniki, ki imajo pet minut časa« — kot slikovito pravi Marjan Šarec samozvanim stražmojstrom od Štajerske do Bele krajine — še vedno zelo resno jemljejo to doktrino. Nekoč je obstajal domnevni vanjski neprijatelj, ki bi lahko kadarkoli napadel naše socialistično samoupravljanje. Zdaj pa navaljujejo migranti, ki da ogrožajo naš evropski način življenja. Kar je varnostno gledano zelo podobna situacija.
Ampak to ni tako preprosto, da bi vsevprek posploševal.

Policija — in nihče drug

Ta vlada je popolnoma zmedena. Milo rečeno nedosledna. Poleti, ko je domoljubni/domobranski, nedeljski vaški stražar s sorodniki, sosedi in somišljeniki začel patruljirati ob južni meji in prežati na ilegalne migrante, se je najprej delala, kot da se nič ne dogaja. Mediji pa tudi. Nova24TV, Planet TV in Siol ter Slovenske novice so se sicer slinili od navdušenja nad samozaščitnostjo, Delo pa nas je opozorilo, da se ne smemo posmehovati »tistim, ki jih množične migracije in s tem povezane težave skrbijo«.
Miniti so morali vsaj trije tedni, da je generalna direktorica Policije na neki interni policijski slovesnosti lansirala pomirljivo sporočilo, da »nasprotuje ustanavljanju tako imenovanih vaških straž ali vard z namenom prevzemanja nalog državnih organov«.
In potem so morali miniti še trije meseci, da sta sam predsednik vlade in minister za notranje zadeve — spet na interni slovesnosti, konkretno ob nabavi novih avtov — radikalizirala retoriko in ostro napadla doktrino splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite.

Doktrina danes

Šarec je na citirani prireditvi rekel:

»Ne sme se dogajati, da nam bodo usodo krodile, k-, krojile varde ali pa vaške straže in drugi posamezniki, ki imajo pet minut časa.«

Notranji minister pa je dodal:

»Pristojnost varovanja državne meje in pa pristojnost, emm, emm, emm, policijskih pooblastil v tej državi ima samo Policija — in nihče drug.«

Pa ni čisto tako, kot pravi minister. Doktrina SLO in DS ni prisotna samo v zavesti ozaveščenih državljanov, ampak tudi v zakonodaji. Sprejela jo je oblast sama — no, ne ravno ista vlada, ki te državljane zdaj zaradi tega krega.
Takole se namreč glasi druga alineja 35. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji:

»Policijske uprave in območne policijske postaje sodelujejo tudi z drugimi organi, organizacijami in institucijami, civilno družbo in posamezniki, katerih dejavnost je usmerjena k zagotavljanju večje varnosti oziroma k spodbujanju varnostnega samoorganiziranja prebivalcev, ter jim v okviru svojih pristojnosti in možnosti nudijo pomoč.«

Glede na to, da zakonodaja dovoljuje sodelovanje policije s »posamezniki« oz. s »samoorganiziranimi prebivalci« — Šiško in Zidar pač nista ravno civilna družba —, bi lahko vlada vaške straže in varde teoretično tudi tolerirala. Pa jih ne. Hvala bogu, da ne, dodajam, ker kam bi pa prišli.

S PR kamionom v množico

Ampak vlada se tega loteva nespretno. Andreja Šiška je sodišče — načeloma neodvisno, ampak kot da ni sodstvo simbolični podaljšek sistema, države — obsodilo zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Šarec pa rohni proti možicljem v uniformah iz H&M in C&A in oboroženim z replikami orožja kot kak predsednik nekdanjega Republiškega sekretariata za notranje zadeve:

»Kot sem rekel: ko se bo nekdo s tovornjakom zaletel v množico, ko bo nekje počilo, takrat bo prepozno govorit o tem in potem ad hok čez noč sprejemati zakonodajo.« 

Zaletel s kamionom v množico? Čez noč sprejemati zakonodajo? Aja, saj res: kot leta 2016 za Quatorze-Juillet v Nici in za božič v Berlinu!? Očitno se je premier navzel desničarske paranoje. Sesul bo Šiška in Zidarja, da nas bo sam branil.

NAROČI SE
#migranti #varda #šiško #šarec
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke