Kulumne
#Instagram #influencerji
Sanjski moški, sanjski vložki
Logo 14.08.2022 / 06.10

Da je svet plehek, niso krivi Čeglaj in influencerji. Krivi ste vi, ker vas zanima že nekaj slabega humorja in voajerizem.

Čeglaj, sanjski 2021. — [

Influenca: gripa

Ko sem nazadnje govoril o influenci, je šlo za gripo. Tokrat gre za ljudi z družbenih omrežij, ki jim nekdo pripisuje možnost vplivanja na množice. Ali pa je to samo zgodba, ki jo prodajajo oglaševalcem, že kar obupano obsedenih z iskanjem novih načinov oglaševanja svojih izdelkov in storitev? Duh časa in tržnega sveta. Nič hudega, dokler so pravila jasna.

Postavni in vedno ravno prav zagoreli Čeglaj — tisti, ki je v šovu naznanjal, da išče žensko za rojevanje "malih Čeglajčkov" — se je zadeve lotil suvereno. S čudovito izbranim obraznim filtrom, precej karizme in kar dobro dikcijo je začel po tekočem traku udrihati po vseh tistih, ki so ga javno kritizirali v času abotnega škandala, ko je v podcastu Pera Martića po gostilniško komentiral videz znanih Slovenk.

Runklasta iskrenost

Njegova runklasta iskrenost je sprožila val ogorčenja, ki so ga zajahali tudi številni drugi iskalci pozornosti, odgnala njegove lastne oglaševalce in čez noč iz sanjskega moškega naredila prvega šovinista v državi.

Ali bi reakcija bila enako burna, če bi videz znanih slovenskih moških ocenjevala kakšna ženska? Tega ne bomo nikoli izvedeli, a odgovor slutimo.

Kultura kenslanja, kot danes temu rečemo na družbenih omrežjih, ki je pripravljena v trenutku pokopati nekoga, ki ga je še pred uro častila, se je pokazala v vsem svojem bednem sijaju. Očitno imamo vsi skupaj dovolj časa, da se ukvarjamo z neumnostmi.

Tudi s tem, da poslušamo, kako sanjski Čeglaj z one strani luže užaljeno bevska v domovino, kakšne krivice so se mu tod godile, ker je rekel, da bi Niki Zorjan zobe uredil s fleksarco. In kako maščevalno obračunava s celim spiskom spletnih vplivnežev, ki gredo na živce dovolj velikemu številu ljudi, da ima nekaj varnega zaledja somišljenikov. Primitivno, toda zabavno poslušati. Konec koncev gre še vedno za del družbeno nepomembne družabne industrije.

Dobro jutro

Všeč mi je, kako sanjski vselej poudari, da se zaveda, da to, kar počne, ni prav. Čeprav ga to seveda ne ustavi. Tako izvemo, da je ena od vplivnic v ZDA svoj čas baje "olupila" kar nekaj banan. Da se obnaša kot popolna avša. Da znana pevka zavija z očmi, ko se z glasbenimi kolegi pogovarja po telefonu. Pa tudi, da je prejel sporočilo, kako se znan vplivnež — javno sicer vzoren oče — v zasebnem življenju bojda udeležuje gejevskih orgij, na katerih ga nihče ne sme gledati v oči. In da so se z njim vsi želeli družiti in slikati, ko je bil na vrhuncu popularnosti. Dobro jutro.

Da ne bi izpadel popoln maščevalni pizdun, je vzporedno s temi "razkritji" zagnal še nek dobrodelni projekt. Idilično. Da pa je sanjski ob tem spregledal, da se je v storyju postavil na isto raven kot njegovi kritiki, očitno niti ni tako zelo pomembno. Če obmetavaš z drekom, imaš tudi sam posrane roke. Logično.

"Content"

Še najbolj iritanten pa se mi je zdel del, v katerem bivši influencer — kot zdaj samega sebe imenuje — drugim očita samovšečnost, prodanost sponzorjem in prikrito oglaševanje, zakamuflirano v "content", kot danes pravijo vsakemu straniščnemu testiranju nove maskare, bleščila za ustnice ali higienskih potrebščin. Torej ne zgolj sanjski moški, temveč tudi sanjski vložki.

Nihče, ki na družbenih omrežjih objavlja svoje posnetke, tega ne počne zato, ker meni, da je grd in brezvezen. Samovšečnost, popolna odsotnost samokritičnosti in želja po dobičku so osnovna paradigma Instagram življenjskega sloga. Sami sebi šefi, v resnici pa prodajalci krame in samega sebe.

Nič hudega, to je dovoljeno. Zato se kar lepo mirno nehajte zgražati zaradi Čeglaja in drugih vplivnežev. Kar počnejo, počnejo samo zato, ker jim to omogočate in ker jim v komentarjih pojete ritolizniške hvalospeve. Vi ste gorivo, ki poganja ta tramvaj nečimrnosti.

Mejno

Dokler boste želeli gledati mejno duhovite, mejno kredibilne in mejno simpatične posameznike, ki vam svoje življenjske zgodbe razlagajo samo zato, da lahko vmes promovirajo prehranske dodatke, vibratorje, kozmetiko in spodnje perilo, bo nabor teh glamuroznih akviziterjev vedno večji. Oni vas potrebujejo, ker jim s svojo pozornostjo in denarjem pomagate financirati življenja.

Nič posebnega. Živimo v kapitalističnem, tržno naravnanem svetu, v katerem nad vsem skupaj nergamo samo zato, da se počutimo malo manjše ovce. Vsaj kradejo ne. Da je svet plehek in naprodaj, niso krivi Čeglaj in influencerji. Krivi ste vi, ker je vašo pozornost mogoče pritegniti že z nekaj slabega humorja in voajerizma. Vi glodate kosti. Ob spremljanju tujih življenj pozabljate na svoje lastno, oni pa kasirajo in uživajo v slavi. Nihče vas v nič ne sili. Zato ne moralizirajte preveč.

NAROČI SE
#Instagram #influencerji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke