Kolumne

Samopodoba v času vplivnežev: Namišljeno, navidezno in nesresnično

12.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Socialna omrežja so človekovi naravi povzročila več škode, kot pa so prinesla koristi. Seveda pa vam ta trditev ne bo všeč.

Nedavno sem prebirala članek o tem, katere globalne medijske zvezde, znani pevci, pevke, igralci, igralke so se odrekli komunikaciji na socialnih omrežjih, ker preprosto ne prenesejo več pritiskov, negativnih, žaljivih, neprimernih komentarjev bralcev, sledilcev, ki ustvarjajo toksičen odnos.

Socialna omrežja so na naše življenje in samopodobo še posebej v času kovida dobila poguben vpliv. Tako na telesno kot tudi socialno in emotivno samopodobo. Ne vem, kaj vse si o tem mislijo psihologi, psihiatri in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z našo glavo.

A neglede na to sem prepričana, da gledanje "idealnih", v resnici neresničnih posnetkov takšnih in drugačnih vplivnežev znižuje našo samozavest in kvari zdravo samopodobo ne samo odraslih, temveč še posebej otrok in mladine. Ti se ob skrbno zrežiranih, brutalno obdelanih slikah svojih idolov, vzornikov začnejo sramovati samih sebe, svojega telesa, skromnega okolja, delovnih, poštenih, vendar manj premožnih...

“Vplivneži — pa ne samo medijske zvezde, temveč še posebej politiki, misleci, strokovnjaki in podobne uveljavljene osebnosti — so pred težko, odgovorno nalogo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE