Kolumne

Samo še pet let nesvobode: Rok trajanja tako imenovane intimne opcije

20.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Pred praznikom: Za osamosvojitelje je bila odcepitev projekt, ki ga je bilo treba uresničiti brez pomislekov, sentimentalnosti.

Ker predsednik vlade ne daje intervjujev za normalne medije, ki mu niso po volji, jih pač daje takim, ki mu v rit lezejo. A nič ne dé. Da mu na jezik polagajo vprašanja, ki ga spravljajo v manj zagrenjeno razpoloženje, še namreč ne pomeni, da tega nima smisla brati. Vedno je pametno in zabavno vedeti, kaj pravi predsednik vlade. To sta naša državljanska dolžnost in kratkočasje. Če nič drugega, lahko iz teh njegovih modrovanj izvemo, da bomo čez pet let svobodni.

Preden pa se lotim Janševih verzij in vizij polpretekle zgodovine in bližnje prihodnosti, pa naj se še enkrat za vselej pozabavam s to famozno intimno opcijo, ki je ponarodela desničarska pogruntavščina za sesuvanje političnih nasprotnikov.

Kaj je intimna opcija?

V inkriminiranem intervjuju, ki ga seciram, pravi takole:

“Osamosvojitvena zgodovina Slovenije je izjemna. Nanjo smo lahko upravičeno ponosni. Čas, ki je sledil, pa pričakovanj in upov žal ni vseh uresničil. Ključni vzrok je nasprotovanje...

”Nekoč nedolžna in odkritosrčna Kučanova pripomba je pozneje, ko se je desničarjem že mešalo od radikalnosti, postala diskreditacijski slogan.” — [Na fotografiji: mural Janeza Vidica v avli RTV Centra Maribor.]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE